X

Hep duyarız çevremizdekilerden “haline şükret” diye. Bu, genelde halimizden şikayetçi olduğumuzda söylenir. İnsan doğası genel olarak olumsuzu fark etmeye ve hatırlamaya daha yatkındır. Ancak, dünyaya olumsuzluk penceresinden baktığımızda, hayatın bize adil davranmadığını söyler, bütün bunların neden bizim başımıza geldiğini sorgularız. Yapabilecek hiçbir şeyin olmadığını düşünür ve güçsüz olduğumuzu hissederiz. Bu durumda da yapabileceğimiz en kolay şey karşılaştığımız zorluklar karşısında sızlanmak, şikayet etmek ve soruna odaklanmak olur. Soruna odaklandığımız zaman ise bizi mutlu edecek o küçük anları kaçırırız.


Şükretmek ise, hayatımızda eksik olan ya da başkalarının sahip olup da bizim sahip olamadığımız şeylere odaklanmak yerine, şu an sahip olduklarımızın değerini anlamak, sahip olduklarımızın farkında olmakla ilgili bir tutumdur. Araştırmalar şükretmenin mutluluk ve umut gibi olumlu duygularla bağlantılı olduğunu söylemektedir. Hayatta sahip olduklarına dikkatini vermek, onların değerini bilmek ve onlardan zevk almak, huzur ve refahın önemli bir belirleyicisi olarak görülmektedir.


Şükran duygusu tam olarak ne katıyor hayata?




Şükretmeyi, hayatımızı olumlu yönde etkileyecek bir alışkanlık haline getirmek için neler yapmamız gerekiyor?


Her sabah uyandığınızda veya gece uyumadan önce, şükrettiğiniz üç şeyi, o gün fark ettiğiniz ve şükrettiğiniz üç şeyi düşünerek başlayabilirsiniz pratik yapmaya. Mesela, sağlıklı oluşunuz için, altında uyuyabileceğiniz bir çatınız olduğu için, iş arkadaşınız size güler yüzle selam verdiği için, saksıdaki çiçeğiniz açtığı için, o çiçekteki renklerin güzelliğini takdir edebilecek bir ruha sahip olduğunuz için, vb.


Bunlardan bir tanesine


Bir başka çalışmada


Şükran günlüğü tutarak, hep orada olan ancak bilinçli bir şekilde onları fark etmeye çalışmadığınız için çok dikkatinizi çekmeyen bir sürü şeyi artık fark ettiğinizi ve bunun size gerçekten iyi geldiğini siz de gözlemleyebilirsiniz. Denemeye değer...