X

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1999 yılında yaptığı bir çalışma sonrasında “Normal Doğumda Bakım Uygulamaları” rehberi sunmuş. Bu rehbere göre doğumda uygulanan kanıta dayalı 6 uygulamadan birisi de şudur:




“Doğum yapan kadınlara duygusal ve fiziksel destek verilmelidir.”


Ben bir doulayım. Doula olduğum için, doğumda bir kadının elini tutup onun yeniden doğuşunu, anne olarak doğuşunu izlediğim için kendimi şanslı hissediyorum.


Peki, doula kimdir? Ne yapar?


Doula, ebe, hemşire, doğum koçu değildir.




Doula, anneye doğumdan önce, doğum sırasında ve lohusalıkta fiziksel, duygusal ve bilgisel destek sağlayan bu konuda eğitimli profesyoneller kişidir.

Doula, doğumun tıbbi kısmıyla ilgilenmez. Doula, anne ile ilgilenir.




Doğum kadının yolculuğu ise, doula doğum sırasında kadının yol arkadaşıdır.




Doula, doğumunuz sırasında sizi cesaretlendirir, size destek olur.




Kadın doğum sırasında güvenli, sessiz, rahat bir ortam arar. Bu güvenli ortama korkunun girmesini istemez. Doula ise doğumda güvende olmanızı sağlar.


Doula, sizin adınıza karar vermez ama sizin kararlarınızın yanındadır.




Doula, doğumda annenin gücüne inanır.




Doula, doğum sırasında annenin kutsal alanını, mahremiyetini korur.




Aslında biliyoruz ki, doula yüzyıllardır annenin yanında… Günümüze göre uyarlanmış hali ise eğitimli, profesyonel, belirli kişilik özelliklerine sahip doula. Hatta Fransız Doktor Michel Odent’in “Doula olunmaz, doula doğulur” sözüne de gönülden inanır.


Doula, kadının bedenine ve doğumun mahremiyetine saygılıdır. Objektiftir ve sizin seçimlerinize saygılıdır; kendi tercihlerinin veya doğum deneyimlerinin sizin doğumunuzu etkilemesine izin vermez. Doğuma girerken tüm inançlarını kapının ardında bırakır. Kendi enerjisinin ve doğum ortamına olan etkisinin farkındadır. Sizin için sizin yanınızdadır.


Doula, doğum öncesinde nefes teknikleri, ilaç dışı ağrı kesici yöntemler, doğum pozisyonları hakkında anneyi bilgilendirir. Doğum sırasında annenin yanındadır. Anneyi dinler, rahatlatır, annenin doğum tercihlerini hatırlatır.




Amerikalı Ebe Ina May Gaskin doğumda desteği çok net ve güzel şekilde şöyle tanımlar:




“Eğer bir kadın doğum yaparken bir tanrıça gibi görünmüyorsa, etrafındakilerden yeterince destek görmüyor demektir.”