X

Doğumda annelerin iyi hali birçok faktörle ilişkilidir. Doğum sırasında etraflarında onları destekleyecek, kişi ya da kişilere ihtiyaç duyarlar. Bu kişilerin yanlarında olmalarını ve kendisine destek olmasını, cesaret vermesini, motive etmesini, sevmesini isterler. Bulundukları ortamın mahremiyeti onlar için çok önemlidir. Doğum sırasında salgılanan değişik hormonlar vardır. Bu hormonlar birbirini teşvik edip beraber de salınabilirler, bazen bazı durumlarda birbirlerini engelleyebilirler de. Bu sebeple annenin bulunduğu ortam, kendisini nasıl hissettiği önemlidir. Bu hormonal yapı anneden bebeğe, bebekten anneye geçer.


Doğal doğum öncüsü Fransız Dr. Michel Odent 1960’lı yıllardan beri kadının “memelilerin yöntemi ile doğum yapması” gerektiğini belirtmiştir. Memelilerin doğumu sorunsuz ve hormonal bir denge içinde gerçekleşir. İnsanlardan farklılıkları, gelişmemiş psikolojileridir. İnsan beyninin düşünme kısmı (neokorteks) fazla uyarıldığında doğum sürecini engellemiş olur. Memelilerin doğum ortamları rahat, sessiz ve karanlıktır. Dolayısı ile insan da yani doğuran kadın da neokorteksi uyaracak aktivitelerden kaçındığı sürece doğum süreci rahat olacaktır. Diğer memeliler doğumları sırasında mahremiyet, rahat, sessiz ve karanlık bir ortam ararlar. Böyle bir ortam anne için de sağlanır ise uyarıcı aktivitelerden uzak kalmış olur dolayısı ile hormonlar da doğum sürecinin rahat olması yönünde salgılanmaya devam eder.


Doğum sırasında annenin ruhsal halini anlamak önemlidir. Aslında kadınlar doğumda ağrıdan değil de, ağrı ile baş edememekten korkarlar. Ağrının onların davranışının nasıl etkileyeceğini, ne hissedeceklerini merak ederler. Ağrı ile baş etme yöntemi kadına kadına değişmekle beraber birbirleri ile temel özellikleri vardır. Doğum eylemi sırasında doğuran kadının kendini iyi hissedeceği bir ortam yaratmak önemlidir. Kadın egemenlik duygusunu arttırmalı ve doğum ağrıları ile kolaylıkla baş edebilmelidir. Kendini güçlü hissetmelidir. Doğum ağrısı ile baş etmenin, rahat bir doğum geçirmenin bazı yöntemleri vardır. Sizlere bir yazı dizisi ile bunlardan bahsetmek istiyorum. İlk yöntemimiz:


Rahatlama

Doğumları ile başa çıkabilen bazı kadınlar, kasılmaları sırasında rahatlama tekniğini kullanırlar. Doğum sırasında rahat olmanız esastır. Gerginliğin olduğu yerde gevşeyemezsiniz. Ayrıca korkunun hakim olduğu bir ortamda da gevşeyemezsiniz. Korku aslında gerginliğinizi arttırır, bu da ağrıyı hissetmenize yol açar. Daha önceki yazılarımda Korku-Ağrı-Gerginlik Çemberi konusuna değinmiştim.


Doğum kasılmaları geldiğinde vücudunuzu kasmak yerine gevşetmelisiniz. Rahat olmalısınız. Kaslarınız daha da gevşemeli, rahatlamalısınız. Bunun için hamileliğiniz sırasında bol bol gevşemeyi öğrenmeli ve çalışmalısınız.


Rahatlamayı nasıl öğrenebilirsiniz? Dinlenirken veya uyuya kalmışken zihninizin ve bedeninizin nasıl hissettiğini fark etmelisiniz. Zihniniz bedeninizi etkiler. Öncelikle gevşeme becerilerini öğrenirken kendinize sessiz ve sakin bir ortam yaratın. Bol miktarda yastık kullanarak yan tarafınıza yatın. Dilerseniz iki dizinizin altına ya da karnınızın altına da yastık koyabilirsiniz.


(Bu pozisyonda gevşemeyi öğrendikten sonra doğum sırasında ihtiyaç duyacağınız çeşitli pozisyonlarda da gevşeme pratiği yapmanızı öneririm.)


Bu gevşeme ve rahatlama çalışmasını ne kadar sık yaparsanız bedeniniz gevşemeye daha kolay adapte olacaktır. Ve yaptığınız sık gevşeme egzersizi ile doğumunuzda daha kolay gevşemeyi öğrenmiş olacaksınız.


Nefes çalışması bu gevşeme egzersizlerinde çok önemli bir rol oynar. Önemli olan yavaş nefes alıp vermektir, her nefeste bedeninizin nasıl da gevşediğini fark edin. Burnunuzdan alıp, ağzınızdan vermeye özen gösterin. Çeneniz ile pelvik bölgeniz arasında bir ilişki vardır, çenenizi ne kadar sıkarsanız, pelvik bölgenizi o kadar sıkmış ve kasmış olursunuz. O yüzden ağzınızdan nefesi verirken, tamamen gevşeyin.


Doğumda beden tamamı ile gevşemiş olmalı, asla gergin olmamalısınız. Unutmayın, gerginliğin olduğu yerde gevşeme olmaz.


Bu gevşeme metnini size okuyup, sizi yönlendirmesi için eşinizden yardım alabilirsiniz. Hatta hafif, kısık bir müzik eşliğinde bile yapabilirsiniz. Ama konuşmak, düşünmek yasak. Sadece gevşemeye, nefese konsantre olmalısınız.


Sizlere bir sonraki yazımda doğumda rahatlamanın diğer yöntemlerini aktaracağım.

Bol gevşemeli, nefesli günler dilerim.