X

Sizi oyalamadan yanıtını vereyim: Ocak, Şubat yahut Mart ayında doğdukları için. Bu bir astroloji olayı değil bilimsel gerçeklere araştırmalara dayanıyor. Konuyu açıklığa kavuşturacağım ama önce bu yazının nasıl doğduğuna kısaca değineyim.


Ladin’in okulundan aradılar, bişiy bişiy taraması yapmışlar. Çocukların okula hazır olup olmadığını anlamak için. Sonuçları paylaşmak için beni okula davet ettiler. Ben de “yok sağ olun, ben gelmeyeceğim bizim çocuk hazır” dedim. Karşımdaki rehber öğretmen hafif afalladı. Ben de ayıp oldu diye “telefonda paylaşsanız” diye kendi çapımda durumu toparladım. Sonuçlar benimle telefonda paylaşıldı. Takribi 3 dakika sürdü. Ladin’in her parametrede ortalamanın üzerinde olduğu söylendi ve okula hazır dendi. Rehber öğretmen bir gelişim alanı vermek istedi ama onu da veremedi. Verememekten biraz huzursuz olup telefonu kapattı.


Bunu size çocuk ortalamanın üzerinde diye sevinç içinde olduğumdan yazmıyorum. Açıkçası sonuçlara duyduğum ilgisizlikten da anlaşılacağı gibi bu tür taramalar benim çok umurumda değildir. Ben zaten Ladin’in hazır olduğunu annesi olarak biliyordum, taranmasına gerek yoktu. Bence hazır olmasa da fark ederdim. Bana okullarda yapılan taramadır, sunumdur yüzde 90’ı gereksiz, hatta zararlı geliyor. Ama yapacak bir şey yok, sistem böyle, biz de sistemin içindeyiz.


Bana göre çocuğumdan güzeli akıllısı zaten yok! Hatta kakasında inci taneleri falan var! Anneyseniz hissiyatımı anlamışsınızdır.

Gene de objektif bir yerlerden bakmaya çalışınca Ladin’in ortalamanın üzerinde olmasının muhtemelen sadece kendisinden kaynaklanmıyor. Ladin Şubat doğumlu.


Duydunuz mu bilmiyorum. Outliers diye ünlü bir kitap vardır. Çizginin dışına çıkmış kendi alanında başarı sağlamış insanların neden başarılı olduğunu anlatır. Uzun süren araştırma ve incelemelere dayanır. Kitaptaki araştırma sonuçları yılın ilk üç ayında doğanların hayat boyu başarılı olma şansının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.


Durum şöyle: Ladin’in sınıfı 2010’lulardan oluşuyor ama genelde Aralık 2010’lu da Ocak 2010’lu da aynı sınıfta oluyor ve aralarında bir yaş olan bu çocuklardan aynı akademik ve sportif performans bekleniyor. Çocuklardan biri sürekli zorlanıp kendini yetersiz hissederken diğeri kendini yetenekli becerikli ve başarılı hissediyor. Halbuki aralarındaki tek fark birinin diğerinden büyük olması. Küçük yaştaki çocuklarda 6 ay bile çok fark ediyor. Ladin 6 ay içinde inanılmaz büyüdü serpildi.


Araştırmaya göre yukarıda bahsettiğim etki ilkokulla sınırlı kalmıyor. Çünkü çocular her şeyden önce o yıllar boyunca hissettiklerini beraberlerinde taşıyorlar. Üstelik ilk 3 ayda doğanlar en baştan imtiyazlı bir muamele görmeye başladıkları için giderek daha da serpilip daha da avantajlı hale geliyorlar.


Peki bunun çaresi var mı? Elbette var. Çocuğunuz özellikle yılın son 3-4 ayında doğduysa çocuğunuzu okula bir yıl geç vermek.