X

Bu haftaki yazımı, eğitimini aldığım ama hâlihazırda yapmadığım mesleğim İnşaat Yüksek Mühendisi olarak yazıyorum.


Yaklaşık 1,5 yıl önce ofiste oturuyorum. Televizyon kanallarında sürekli bir reklam dönüyor. İnternete girip koşullara bakıyorum. Maksimum 14 ay sonra ya daireyi teslim ediyor, ya da senden daireni %25 prim garantisi ile nakden alıyor. Bu arada yüklenici firma bütün projelerini zamanından çok daha önce bitirdiğini belirtiyor.


“Yaşadık” diyorum, banka faizleri bu durumdayken kolay para. İnşaat izinleri tamam, noter sözleşmesi tamam, ödemeler resmi, projenin kaba inşaatı neredeyse bitmiş… Gidip paranın hepsini ödüyorum…


10 ay sonra bir haber; “firma battı…”. İnternette, aşağıdaki gibi haberler. Okuyun, devam edeceğim…


… İnşaat mağdurları


… İnşaat mağdurları inşaatlarının bitirilmemesinden sorumlu tuttukları belediyeye baskın yaptı. Belediye Başkanı’nın belediyede olmadığını öğrenen mağdurlar Başkan Yardımcısı ile görüştüler. Aynı firmanın bölgede yapılan projelerinden aldıkları dairelerin ruhsatı iptal edilen vatandaşlar dava açmaya hazırlanıyorlar. Yaklaşık 3 yıldır devam eden projeden daire alan vatandaşlar hem belediyeye hem de firmaya 10′arlı gruplar halinde dava açmaya açacaklar. Öte yandan İstanbul... İcra Müdürlüğü tarafından, firma sahibinin şirketteki hisselerine icra takibi başlatıldı. Firma sahibinin hisselerinin tamamına, gayrimenkullerine ve arabalarına el koyuldu. Bölgede beklenen oldu... 1/1000′lik planlara göre ruhsat verildiği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iptal ettiği inşaat ruhsatları nedeniyle çok sayıda vatandaş mağdur oldu. Bölgede yaklaşık bir yıldır inşaatlar durmuş durumda. Ruhsatları iptal olan projeden dolayı mağdur olan çok sayıda vatandaş belediye bahçesinde toplandı. Belediye Başkanı ile görüşmek istediler. Başkanın bölge dışında olduğunu öğrenen vatandaşlar bu defa imardan sorumlu başkan yardımcısı ile görüştüler. İmardan sorumlu başkan yardımcısının, sorunun kendilerinden değil İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden kaynaklandığını ve İBB ile görüşmelerinin devam ettiğini söylediği öğrenildi.


… İnşaat mağdurları davaya hazırlanıyor


Firmanın, … Bölgesinde yapımı bitme aşamasına gelen ancak İBB’nin ruhsatını iptal ettiği projelerinden ev alan vatandaşlar firmaya ve belediyeye dava açmaya hazırlanıyorlar. Firmanın projelerine tedbir koydurmak için 10′arlı gruplar halinde dava açılacağı öğrenildi.


Bütün hisselerine el koyuldu…

İstanbul... Tüketici Mahkemesi, firmanın inşaatı yarım bırakması nedeniyle yaklaşık 60 bin lira ödemesine karar verdi. Mahkemenin belirlediği teminatı ödemeyen firma hakkında İstanbul... İcra Müdürlüğü’nde icra takibi başlatıldı. İcra takibi neticesinde firma sahibinin projedeki hisselerinin tamamına, otomobillerine ve gayrimenkullerine haciz kondu.


Şimdi o olmuş, bu olmuş, şunun bundan menfaati varmış vs. bunları zaten herkes biliyor. Asıl sorun şu… Hadi bana “rahat battı”, gittim parayı verdim. Öyle ya da böyle, ama az ama çok o paranın bir bölümünü ya da hepsini geri alacağım. Ama o projeden daire alan binlerce gariban insan var. Daireler 75 bin TL’lerden başlıyordu. Mağdurlarla konuştum. Adam 45 bin TL’ye evini satmış, üzerine kredi almış, şimdi kirada... Ortada dairesi yok, parası yok, kredi borcu var, kirası var, var Allah var.


Aynı şekilde bugünlerde kat karşılığı inşaat yapımı için sahte müteahhitler de türedi. Noterde satış vaadi sözleşmesi yapıp insanların arsalarının devrini alıyorlar. Tapu devri gerçekleştikten sonra da söz konusu gayrimenkulü ipotek göstererek yüklü meblağlarda kredi çekip ortadan kayboluyorlar. Vatandaş elinde bir kâğıt parçasıyla kalıyor ortada (noter kanalıyla yapılmış satış vaadi sözleşmesi). Lütfen birikimlerinizi akıllı yatırımlarla değerlendirin. Her şeyin bir bedeli var. 3 kuruşluk yere 5 kuruşluk fiyat verenlerin o fiyatı neyi gözeterek verdiklerinin muhasebesini iyi yapın. Naçizane tavsiyemdir.


Bu arada İnşaat Mühendisleri Odası’na konu ile ilgili yazmış olduğum yazıma, en fazla sorulan sorunun cevabını da hemen eklemek istiyorum. Firmaların, noter satış vaadi sözleşmelerini haklı nedenle feshetme imkânları her zaman vardır. Ancak bunun için mutlaka sözleşmelerine bakmak gerekir. Müteahhit mutlaka bir cezai şart koymuştur. Bunun yanında projeye başlamadan dahi olsa yüklenici satış vaadinde bulunan ve sonrasında sözleşmelerini feshetmek isteyen kişilerden maddi tazminat da talep edebilir. Genelde bu cezai şartlar fahiş olur ve mutlaka bu sözleşmelere bir avukat ile birlikte incelendikten sonra imza atılmalıdır.


Devletin burada sorumluluk ve özellikle yaptırımları daha fazla olmalı. Ticari hayatı olmayanlar için gayrimenkul tek yatırım aracı gibi gösterilen yenidünya düzeninde, maket üzerinden havalı reklamlarla insanlara olmayan bir projeyi satmak bu kadar kolay olmamalı. Sigorta şirketlerinin bile sorumluluklara ortak olmadığı maketten satış projelerinden alım yapmak günümüz hukuk sistemi ile çok büyük bir risk.


Başka ocakların da sönmemesi dileğim ile…


Sevgiyle kalın…


Ve haftanın reytingi yüksek, sosyal “mecra” paylaşımlarım…