X

Mağazaya girince ne oyuncak alacağını şaşıranlardan mısınız?


Ambalajda yazana bakarsanız, hemen her oyuncak bebeğinizin zekasını geliştiriyor. Öyle ki bir ‘al baskısı’ ki bu, sanki o oyuncağı almasam, çocuğum Harvard’a gidemeyecek.


Çocuğa oyuncak almanın değil de, almamanın zor olduğu şu günlerde, istiyorum ki yanımda bir alışveriş cadısı olsun ve çocuğumun fiziksel ve zihinsel gelişimi için gerçekten gerekli olanları aldırsın bana. Çünkü…


Böyle demiş dikkat dağınıklığı sendromundan muzdarip çocuklara öneriler sunduğu Daha Sade Bir Hayat kitabında Kim John Payne.


O halde az ama öz oyuncağı nasıl seçeceğiz?


“Çocuğunuzun zekasını artırdığını iddia eden oyuncak reklamlarına itibar etmeyin, yapılmış böyle bir araştırma yok!” demiş Zerotothree.org. Çocuğunuzun öğrenme kapasitesini artıran en önemli şey, aklını ve bedenini problem çözmek üzere kullanabilmesi.


Kuleler, dolgu hayvanlar, kamyonlar, gerçek hayatı taklit edebilecekleri tamir ve mutfak setleri hayal gücünü geliştirmek için benzersizler. Doldur/boşalt oyunları için kırılmaz kap-kacak, tırmanma ya da mağara inşa etmek için yastıklar, çadır yapmak için pikeler, farklı karakterlere bürünebilecekleri kostümler de benzersiz bir öğrenim deneyimi sunuyor.


Aylara göre faydalı olabilecek seçimlerse şöyle:


Tüm malzemeleri seçerken plastikten olabildiğince kaçınmaya çalışın. Mümkünse ahşap, keçe, pamuk, yün gibi doğal malzemelerden yapılmış olanlarını seçin.


Oyuncak alırken yorgun kendinize boş zaman satın aldığınızı düşünseniz de, çocuğunuzun yalnız başına oynamasını beklemeyin. İlk keşiflerini sevgi dolu bir ilişkide yapan çocuklar, hayat boyu meraklı öğrenciler olarak kalabiliyor ve öğrenmeye dair içten bir heves geliştirebiliyorlar.


Çocuğunuzla oynarken olanı biteni anlamlandırabilmesi için alt yazı geçin; suyu kovaya düşen topun sıçrattığını söyleyin. Yetişemediği kuleye ulaşması ve büyüyüp hazır olduğunda topu biraz daha uzağa koymak için yanında olun.


Daha zeki çocuğu oyuncak değil, yine biz yapıyoruz yani ey sevgili ebeveyn.