X

Bugünlerde herkes uykusuzluktan şikayetçi. Günlük hayatın stresi, gerek iş hayatında gerekse ilişkilerde yaşanan zorluklar ve boyumuzu aşan sorumluluklar çoğaldıkça, yatakta dönüp duran kesimin yüzdesi de artıyor. Uykusuz, mutsuz,yorgun bir şekilde ortalıkta dolaşan ve hem kendine hem etrafa tehlike teşkil eden onca kişiden birkaçına dahi yararım olsa kârdır diye düşünerek, biraz bu konuya yer vermek istedim. Dünyaca ünlü Mayo Clinic’te yapılmış olan bazı araştırmalara göz attım.


Gördüm ki, uykusuzluk hafife alınacak bir problem değil. Kronik bir hal aldığında ciddi sorunlar yaratabiliyor. Bu sorunların başlıcaları; kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve obezite. Uykusuzluk sonucu hormon seviyelerinde görülen değişimler ise metabolizmayı, iştahı, hafızayı, konsantrasyonu, stres seviyesini ve ruh halini olumsuz yönde etkiliyor.


İyi bir uyku için şu noktalar önem taşıyor:










İşte böyle… Sizi bilmem ama ben koyun saymayı hiçbir zaman beceremedim. Saçma geliyor, koyunlara konsantre olamıyorum ve daha çok uykum kaçıyorJ. Yatmadan bir fincan papatya çayı içmek aklıma yatıyor ama.


Herkesin kendine göre yöntemleri var. Ben sadece bazı bulguları sizinle paylaşmak istedim. Her gecesi huzurlu, mışıl mışıl uykularla dolu bir hafta diliyorum.


Sevgiyle kalın.