X

Normal doğumun rahat bir şekilde gerçekleşmesi için bebeğin başını aşağıya dönmesi ve yüzünün annesinin omurgasına bakması gerekir. Gebeliğin son haftalarında annelerin yaşadıkları gerginliklerden biride, bebeğim hala dönmedi, bu gidişle normal doğum yapamayacağımdır.


Bebeklerin doğum için optimum pozisyona girmelerini desteklemek için denenebilecek pek çok doğal yöntem vardır ve bunlardan bir tanesi de moxa terapidir.


Ben moxa terapiyi doula eğitimim sırasında öğrendim. Malesef ülkemizde uygulaması pek yaygın değil ama yurtdışında çalışmış, eğitim almış, normal doğum konusunda deneyimli, araştırmacı bazı doktorların annelere sezaryen önermeden önce, bu ve bu tarz doğal yöntemleri önerdiklerini duydukça mutlu oluyorum...


Gelelim nedir bu moxa (Moksa). Adı pek havalı ama uygulanışı oldukça basit olan bu yöntemi çinli akapunktur uzmanları yaklaşık üç bin yıl önce kullanmaya başlamışlar ve yapılan birçok bilimsel araştırma batıda uygulamanın güvenilirliğini ve tanınmasını arttırmış.


Moxa aslında tütsü gibi birşey, görünüş itibariyle puroya benziyor. Dumanlı ve dumansız olarak iki çeşidi var. Ana birleşeni pelin otu olan Moxa, çin tıbbının tedavi yöntemlerinden biri. Basit olarak uygulama yapılacak akapunktur noktalarına moxa yaklaştırılır ve yayılan ısı sayesinde kişinin vücudundaki qi' yi ( kan ve yaşam enerjisi) uyararak ve güçlendirerek tedaviyi amaçlar. Yani sadece makat bebeklerin doğum için en iyi pozisyona girmelerini sağlamak için değil, farklı pek çok rahatsızlık içinde akapunktur uzmanları tarafından uygulanır.


Moxa çubuğu nasıl kullanılır?

Öncelikle bir mum ya da çakmakla moxanın ucunu yakın. Yanan ucu ayağınızın en küçük parmağının tırnak dışına (akapunktur nok. Bladder 67) yaklaşık bir cm kadar yaklaştırıp beş dakika bekleyin. Beş dakikanın sonunda diğer ayağınızın küçük parmağının tırnak dışına geçin ve oradada beş dakika tutun. Sonra bir tur daha moxa uygulaması yapın ve toplamda yirmi dakikayı bulun. Bebeğinizin dönmesi için günde iki defa, toplam yirmi dakika uygulayın. Daha rahat etmeniz için eşinizden yada bir yakınızdan siz oturur yada rahat bir şekilde uzanırken moxa uygulaması isteyebilirsiniz.


Uygulamayı bir hafta yaptıktan sonra muhakkak bebeğinizin dönüp dönmediğini doktorunuza kontrol ettirin. Eğer dönmediyse moxaya dört, beş gün ara verin ve tekrar bir hafta uygulayın. Bu şekilde devam edin ve bebeğiniz döndüğünde moxa uygulamadını kesin.


Nasıl oluyor da Moxa bebeğinizin dönmesini sağlıyor?

Tırnağınızın yanına moxayı yaklaştırdığınız akapunktur noktası bladder 67 yada Zhi Yin, pelvisinizde (Leğen kemiği) sıcak enerji Yang oluşturmaya başlıyor. Bu ısınma bebeğimizin hareketlenmesini ve dönmesini sağlar. Batı tıbbına göre moxa terapi, rahindeki kan dolaşımını arttırır, böbrek üstü bezi ve bazı hormonları uyarır ve böylece rahim kas dokusunu olumlu yönde etkiler. Spontan dönüş için bebeği aktifleştirir.


Moxa uygulamadan dikkat etmeniz gerekenler:

Moxanın güvenirliği:


****


Sezaryen kararı almadan önce moxa ve diğer doğal döntemleri denemenizi, bu yöntemler hakkında doktorunuzdan yada ebenizden bilgi almanızı tavsiye ederim. Aslında hepsinden önemlisi rahat olun, bebekler istedikleri zaman dönerler, sadece aceleci davranmayın ve onlara biraz zaman verin...


Daha detaylı bilgi için tıklayınız...