X

İlk doğumunu yapacak kadınların neredeyse yüzde doksanına rutin epizyotomi (dikişli normal doğum) uygulanan ülkemizde pek çok yeni anne doğumdan sonraki günlerini bu dikişlerin verdiği rahatsızlık ile geçiriyor. Otursan oturamazsın, yatsan yatamazsın, eve misafir dolar, tam dinleneyim dersin o da olmaz... Lohusa denen şahsiyet pek çok yeniliğe alışmaya çalışırken bir de bu dikişlerin verdiği ağrı ve gerilmeyle uğraşır.

Epizyotomi denen kesinin açılmaması ya da yırtık olmaması ve dolayısıyla bu dikişlerin atılmaması için doğumdan önce bir şeyler yapabilirsiniz, araştırın ve eğer varsa öncelikle doktorunuzun verdiği reçeteye uyun. Kocakarı olmasam da, şimdi vereceğim oturma banyosu tarifini doğumdan yirmi dört saat sonra, günde iki ya da üç sefer, yaklaşık on ila yirmi dakika kadar yapın.


İnternette araştırırsanız normal doğum dikişlerinin iyileşmesi için ılık suyla oturma banyosu önerileri görebilirsiniz. Benim tarifimde büyük şehirlerde yararları unutulan, aktarlardan kolayca bulabileceğiniz şifalı bitkiler de var. Bu bitkiler hasar görmüş dokunun daha çabuk iyileşmesini sağlar, enfeksiyon kapmanızı engeller ve sizi rahatlatır.


Normal doğum dikişlerini rahatlatan ve iyileşmesini hızlandıran oturma banyosu tarifi


Dört litre kaynamış suyun içine şunları ekliyoruz:


Su soğuyana kadar bekliyoruz , etraf mis gibi kokunca hazırladığımız bu şifalı çayımızı süzüp cam şişelere dolduruyoruz. Bu karışımı bir hafta içinde tüketmeli ve buzdolabında saklamalı ve içmemelisiniz.


Oturma banyosunu nasıl yapacaksınız?

Mümkünse günde iki ya da üç defa büyükçe bir leğene ya da küvete kalçayı içine alacak kadar ılık su dolduruyoruz ve içine hazırladığımız çaydan bir litre döküyoruz. Oturma banyosu ne çok sıcak, ne de çok soğuk olmalı. Sonra içine güzelce oturuyoruz ve on ila yirmi dakika arası öylece kalıyoruz. Çıkınca da çok sıcak üflemeyen bir kurutma makinesi yardımıyla perine bölgesini kurutuyoruz.


Ben lohusa ziyaretlerime giderken ihtiyacı olan annelere dört litre yapar götürürüm. Aktardan kolayca bulunabilen bu otları sizde doğumdan önce evinize stoklayabilirsiniz. Elbet bu mis gibi kokan otuma banyosu çayını sizin için hazırlayan birileri bulunur… Olmadı doulanızı çağırın!