X

Hamilelikte kalça ağrılarının ya da kalçadan başlayıp bacağa doğru yayılan ağrıların bir nedeni büyüyen bebeğin dolayısıyla rahmin siyatik siniri üzerine yaptığı baskı, bir diğer nedeni ağır kaldırmanın siyatik sinirinin yarattığı ağrıları tetiklemesi ve bence en büyük nedeni de, uzun süreli oturmalar, yanlış duruş ve postür bozukluklarıdır. Siyatik siniri; dördüncü ve beşinci bel omurlarımızdan başlar ve kalça içinden geçerek iki bacağımızın arka yüzü boyunca dizimize kadar iner. Buradan sonra çatallaşarak baldır kısmına yayılır. Belimizden ayak bileğimize kadar uzanan bu sinir, vücudumuzun en uzun siniridir.


Hamilelikte kalça ve bel ağrılarının tek nedeni siyatik sinirinin sıkışması değildir. Hatta çoğu kez her gebeye “senin ağrın siyatik” denir ve geçilir. Oysa kalça bölgesinde yaşanan ağrıların en yaygın görülen nedenlerinden biri de siyatik ağrısıyla aynı belirtileri gösteren leğen kemiği ağrısıdır. (Pelvic girdle pain)


Çoğu zaman sadece hamile olmak ve büyüyen rahmin baskısı siyatik ağrısına neden olmaz. Muhtemel olarak anne adayının omurgasında bildiği ya da bilmediği ve hali hazırda var olan problemler yüzünden ya da gün içinde siyatik semptomlarını tetikleyecek aktivitelerle uğraşılması bu tür ağrıları tetikleyebilir.


Hamilelik döneminde pilates derslerime gelen gebelerden en çok duyduğum, uzun süre ayakta durulduğunda ya da uzun süreli oturmalar sonrasında alevlenen ağrıların, ani dönmeler, otururken aniden ayağa kalkmalarla daha da artmasıdır. Bu ağrılar bazen sadece kalça içinde ve batıcı, bazen de bacağa doğru yayılan sinsi ağrılardır.


Hamilelikte kalça ağrısı ne zaman başlar?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte yoğun olarak 3. trimesterde görülür. Benim pratikteki tecrübem ise; 2. trimester itibariyle bu ağrıların yaşanabileceği yönünde. Anne adayının hamile kalmadan önceki fiziksel durumu, hamilelikte aldığı kilolar, egzersiz yapıp yapmadığı, uzun saatler oturması gereken işlerle uğraşması bu tür ağrıların yaşanmasına neden olabiliyor.


Hamilelikte yaşanan kalça ve bel ağrıları nasıl geçer?

Hamilelikte doğru egzersiz en önemli ilaçtır. Değişen bedenin ihtiyaçlarına yönelik yapılan egzersiz seçimleri ile ağrılı gebe kısa sürede rahatlar, güçlenir. Bunun yanı sıra yüzme, osteopati, akupunktur, masaj terapisi, sıcak ya da soğuk kompres uygulamaları ve dinlenme siyatik semptomlarını azaltmak mümkündür.