X

Üzülerek belirtiyorum ki duyduğumuz haberler doğru, Fi, Çi bitiyor! 12 bölüm olması planlanan bu sezon 10. bölümle birlikte sona erecek ve bu final dizinin de finali olacak.


6 sezon süreceği konuşulan dizinin, kitapların yazarı Azra Kohen'in isteği üzerine bu sene biteceğini duymuştuk, işler daha da karışmış ve apar topar bir final yapılıyor. Dizinin kitaplardan ve vermek istediği mesajdan çok uzaklaştığını söyleyip, bitirmek istediğini açıklamıştı Azra Kohen, duyduğuma göre davalar falan açılma noktasına gelinmiş, o yüzden birkaç bölüme sonsuza dek vedalaşacağız Fi ile.





Geçtiğimiz sezon dizi başladığında "Fi bir devrimdir" başlıklı yazı yazıp diziyi övmüştüm satılarca, hala da arkasındayım. Günümüz Türkiye'si için oldukça cesur, oldukça dolu ve bir o kadar da yenilikçi bir diziydi. İşi sevişme öpüşme sahnelerinin fazlalığı ve medeniyetle birleştirip işi ucuzlaştırmak istemiyorum, o sahneler, küfürler, olması gereken yerde, olması gereken noktadaydı.


Geçmiş zaman kullanıyorum, oyuncuların ve dizinin büyük fanı olmama rağmen ikinci sezondaki bi olmamışlık ilk bölümden itibaren içimden atamadığım bir histi.





Yeni sezonun tanıtım afişi ve ilk sezon afişi arasındaki fark bile ele veriyor aslında her şeyi. Nerede o ilk sezon afişindeki cool hava, nerede bu Güllerin Savaşı afişi!


İkinci sezonda alıp başını giden şiddet sahnelerine tahammül edemeyecek noktaya geldim. Mafyatik kanal sahipleri, tehditler, silahlar, cinayetler, dayaklar, adam kaçırmalar... İlk kitabı okudum sadece diğerlerini bilmiyorum ama bu kadar yoğun şiddet öğeleri içerdiğini de düşünmüyorum.


Başta kızmıştım ama Azra Kohen haklı sanırım, ilmek ilmek yazdığı eserin böyle garip bir şeye dönüşmesini izlemek çok üzücü olsa gerek.


Ha baştan yapılmıyor mu bu anlaşmalar, neyin ne olacağı bilinmiyor mu, orası da tartışılır, sezon ortasında canım istedi diyip dizi bitirmek başta oyuncular olmak üzere deli gibi izleyen bizlere de haksızlık.


Dizinin bitişi haberini almasam "Fi ve Şiddet" yazısı yazacaktım; Duru'nun Can'ı bıçaklaması, eline bıçak batırması, Özge'nin Sadık Murat Kolhan'ı vurması, Can Manay'ın psikolojik şiddetini vs.. işleyecektim ama pek gerek de kalmadı, hepsi bitiyor...


Ekşi sözlükte 3 kitabı kısaca özetleyen, neyin ne olacağını yazan bir entry okumuştum, hatırladığım kadarıyla eğer dizi devam etseydi neler olacağını yazıyorum, spoiler istemeyen devamını okumasın! Hoş bitmiş gitmiş işin ne spoilerı olacaksa aman okuyun işte:


Duru Can'ı terk edip New York'a yerleşiyor, Can Manay onun için bir sanat merkezi açınca geri dönüyor, Bilge Can Manay'dan hamile kalıyor, Özge ve Deniz sevgili olup bir çiftliğe yerleşiyorlar...


Duru'nun basit hırsları, Can'ın yüzeysel takıntısı, Deniz'in depro hallerini işleyeceklerine bunları görseydik keşke, bana ne Ece'nin ayağını kaydırmaya çalışmasından, banane Duru'ya takık kızın kokoin bağımlılığından?


Bitişine üzüldüm ama bu şekilde devam etse kim bilir ne kadar kötü 3 veya 4. sezon izleyecektik...


Neyse biz Aşk-ı Memnu finalinden sonra hayata tutunabilmiş insanlarız, bu mu koyacak...