X

Bebeğin ağladığı ya da uyuyamadığı bir saat bazen bir ömür gibi geçerken aslında zaman bir o kadar da hızlı ilerlemekte ve bebeğiniz dünyadaki önemli ilk üç ayını bitirip yeni bir döneme doğru geçmekte. Anne-babalar bebekle ilgili neyi bilmeliyiz diye sorduklarında ben en çok “çocuk gelişimini” diyorum. Bir insan yavrusu nasıl büyür, hangi zaman aralıklarında bedeninde, ruhunda ne tür değişimler olur, çevrede neye ihtiyaç duyar bunları bilmek bir anne-babanın hem sorumluluğu hem de rehberidir. Dolayısıyla daha önce ilk üç ayı yazdığım yazıya sonraki üç aylık dönemle devam etmek istiyorum.


Hayatın bu ilk döneminde değişimin ne kadar muazzam ve hızlı olduğunu onun aylık dönemlere bölünerek anlatılmasından da anlayabilirsiniz. Gelişimde çocuk büyüdükçe aylar arasındaki farklar azalıp yerini yıllara bırakacaktır. Ama yaşamın bu ilk yılında henüz bunun için erkendir ve aylık, haftalık ve günlük değişimler çok belirgindir. Çünkü insan beyni en hızlı yaşamın bu erken dönemlerinde büyür. Vücut gelişimi ergenlik çağına kadar yetişkin boy ve kilosuna ulaşmazken, beyin gelişimi 3 yaşına kadar yetişkin boyutunun % 85’ine ulaşır. Dolayısıyla bebeğinizin fiziksel gelişim hızının çok çok üstündeki değişim beyninde gerçekleşmektedir. Ve bunları biraz dikkat ederek fark etmek mümkündür.


Peki 3-6 ay arasındaki bir bebeğin gelişiminde neler olur?

Bu dönem bebeğin dış dünya ile iletişime geçtiği dönemdir. Artık fiziksel olarak güçlenmenin de etkisiyle bebek daha çok görmek, tutmak, hareket etmek, konuşmak isteğindedir. Ebeveynin bu dönemdeki en önemli görevi bebeği ile temasta ve iletişimde kalmak ve çevreyi onun ihtiyaçlarına göre düzenlemektir. Yani;





Bu gelişim aşamalarını okurken her çocuğun kendi gelişim hızı olduğu unutulmamalıdır. Yani bir çocuğun 4. ayda kazandığı bir beceriyi başka bir çocuk 5 ya da 6. ayda kazanabilir. Ancak eğer 3-6 aylık bu dönem sonlanmaya yaklaşırken bebeğiniz hala başını tutamıyor, objeleri kavrayamıyor, gülmüyor, yüksek seslere tepki vermiyor, bedeni çok gergin ya da çok gevşek duruyorsa bu belirtileri doktorunuzla konuşmanız oldukça önemlidir. Gelişim bu nedenle asla atlanmaması ve anne-babanın mutlaka bilgi sahibi olması gereken son derece önemli bir alandır.