X

Ehliyetimi 2005 yılında, 27 yaşındayken annemin ısrarlarıyla aldım. “Tamam kullanmayı sevmiyorsun ancak al bir köşede dursun” diye diye aldırdı bana. Hatta yazılı sınavdan 90, pratikten 70 almıştım. O sırada yanımdaki görevli “Sakın ders almadan kullanma” demişti. Kullanmadım da… Annem hayatta üç şey için baskı yaptı: Ehliyet almak. Üniversiteyi bitirmek. (Çalıştığım için geç bitirdim de…) Ve kitap yazmak. Üçünü de gerçekleştirdim. Hatta dördüncü kitap yolda…


Hiçbir zaman araba kullanmayı sevmedim. Ne bileyim, böyle külfet gibi geldi. Sağ koltuk benimdi, bütün toplu taşımalar benimdi. Araba almak gibi bir sevdam da olmadı. Evlendiğimizde de araba almadık; ihtiyaç anında kayınvalideminkini alıyorduk. O servisle gidiyordu işe, ben de dolmuşla. Gerek yoktu arabaya… Zaten sevgili mühendis koca, araba için kredi almayı yersiz buluyordu; para biriktirdik ve 2009’da aldık bir araba. Bin bir kavgayla. Ben ısrarla otomatik vites istiyordum; o da “düz vitesle tadını çıkartabilirsin kullanmanın” diretmeleriyle düz vites aldı.


Kullanabildim mi? Hayır. Haftalarca çalıştık, en sonunda oldu. Daha önce anlatmıştım, yokuşta çalıştırırken kaydırdığım için arkaya “Yaklaşmayın” bile yazmıştım. Aracı aldıktan birkaç ay sonra hamile kalınca, daha önce de düşük yaptığım için çok endişelendim ve kullanmayı bıraktım. Sonra da unuttum. Irmak altı aylıkken, anneme bırakıp çıktık birkaç kere ancak cidden zorlandım. “Satalım, otomatik vites alalım” dedim, dinlemedi. “Sende iş arabası var, satalım, nasıl olsa kullanmıyoruz” dedim, yine dinlemedi. Ta ki Irmak 2.5 - 3 yaşına gelip ben onu etkinlik etkinlik gezdirmeye başlayıncaya kadar. Hafta sonları bizi bir yerlere taşımaktan fenalık geçirdi ve sözümü dinledi, o aracı satıp gücümüzün yettiği bir araba aldık. Çok laf etti “Ona yazdık oldu” diye ancak bir kulağımdan girip diğerinden çıktı. Benim için arabanın markası ve modeli fark etmez. Güvenli olsun, rahat olsun yeter… Hiçbir zaman “şöyle arabam olsun” demedim. Şimdi de 6 yaşında ve değiştirmeyi hiiiç düşünmüyorum... Neden bizi idare ediyorken masraf yapayım ki?


Aldığımız gün kullanmaya başladım; Mart 2013. Şu ana kadar 70 bin kilometre yapmışım. İlk bir sene şehir içinde kullandım. Sonra yavaş yavaş şehir dışı da başladı. Küçük kazalar da yaptım. Her seferinde “Kullanmayacağım” desem de “bir kez bırakırsan bir daha olmaz” dedi ve devam ettirdi Arkın. Şimdi bunları neden yazdım, biliyor musunuz?


Eğer varsa bir arabanız ve kullanmaya korkuyorsanız, hadi gelin, vazgeçin korkmaktan. Çünkü ne zaman uzun yola gitsem bana o şekilde mesajlar geliyor sosyal medyada; “korkuyorum” diye. Kendinize güvenmiyorsanız lütfen geçin direksiyon başına, insanların da cesaretinizi kırmalarına izin vermeyin.


Size kendimce birkaç ipucu vermek istiyorum.
















Artık hadi güveninizi toplayın ve direksiyon başına geçin. Hiiiç canınız istemiyorsa da bırakın istemesin. Herkes kullanmak zorunda mı?


Lütfen yazdıklarımı ukalalık olarak algılamayın, bana gelen mesajlardan yola çıkarak yazmak istedim bunları. İstersek neleri başarıyoruz, bu da onlardan biri işte. Yıllarca reddeden kendine güvenmeyen, 35’inde bunu başaran bir kadın olarak yazdım.