X

Aslında bu hafta tamamen farklı bir konuda yazacaktım ama geçen hafta katıldığım bir canlı yayın sonrası gelen sorulardan, e-postalardan ne kadar çok kişinin diyabet ile boğuştuğunu gördüm. Tekrar tekrar, yine diyabetle savaşta yapmamız gerekenleri yazmak istedim.


Her bir mesajı okuduğumda çok üzülüyorum. İnsanlar bu hastalığın pençesinde çabalayıp duruyorlar. Gerçektek çok zor bir illet ama yönetilemez değil. Biz ondan güçlü ve agresif olursak, o asi diyabeti dizginleyebiliriz.


Maalesef medya ve çevre, diyabetlileri genelde yanlış beslenmeye itiyor. Zaten kontrol edilmesi çok zor olan, kafasına göre tepki gösteren ergen çocuğumuz insülini, alınan fazla karbonhidrat ile devamlı kışkırtıyorlar. Diyabetli hayatı daha kolay kontrol edebilmek için bazı noktaları belirtmek istedim. Şayet bunlara uyarsanız yaşadığınız sorun ve rahatsızlıklar sizi daha az etkiliyor olacak:






Bu fotoğraflarda pirincin rafine edilerek nasıl değişikliğe uğradığını göstermek istedim. Organik ve işlenmemiş pirincin kabuğu doğanın ona verdiği renk ve dokuya sahip. Nerdeyse tüm faydası burada fakat raf ömrünün uzun olması için pirinç rafine ediliyor ve kabuğu alınıp, yendiğinde tamamen şekere dönüşen saf karbonhidratı kalıyor. Biz de bu pirinç ile pilav yapınca, pirinç yerine bir kase şeker yemiş oluyoruz. Zararlı olan pilav değil, pilavı yaparken kullandığımız rafine pirinçtir.



Bunlar çok genel bilgiler ama bu basit değişiklikleri bile yapmak hastalığınızı kontrol etmede size büyük fayda sağlayacaktır.


Rafine şekersiz, tahılsız, glutensiz, harika kokulu kek:





Malzemeler


Hepsini karıştırıp önceden ısıtılmış 160 derece turbo fırında pişirip afiyetle yiyoruz. 40 dk sonunda piştiğini kontrol etmek için keke kürdan batırın. Kürdanınız kuru çıkıyor ise, kekiniz pişmiştir.


Herkese sağlıklı, mutlu ve şekersiz günler dilerim.


www.semasumeli.com

Instagram : semaninsagliklimutfagi