X

Sabah 7’de kalkıp, gözünüzü açamadan giyinmek, süslenmek, evden çıkmak, bu sırada çocukları hazırlamak, otobüse yetişmek, trafikte kalmak, 10 saat stres içinde çalışmak, eve dönüp tekrar koşturmaya başlamak, sofrayı kurmak, bulaşıkları yıkamak, çocuklarla aktivite yapmak, kalan kısacık zamanda eşinle ilgilenmek, hadi biraz da kendine vakit ayırabilmek... Hepsi çok zor, biliyorum. 24 saate sığamayacak bir tempo. Bu kadar koşturma arasında bir de işe ayrı, eve ayrı, kahvaltıya, akşam yemeğine ayrı yemek düşünmekle uğraşmak da en sona itelenen şey. Bu telaş içinde yemek yemek bir şekilde görev oluyor. Yensin de ne olursa olsun. Zaten gün içinde binlerce şeyi düşünmek ve yetişmek gibi bir sorunumuz var. Bir de bu sırada sağlıklı yemek için mi çaba harcayacağız? "Buna enerjim kalmıyor, ben almayayım, kalsın" diyenlerden misiniz? O zaman sizi şuraya alayım... Bazı önerilerim var.



12 senedir devamlı yemeğini işe taşımış, kahvaltısını, ara öğününü, her akşam için yemeğini organize etmiş biri olarak bu koşturma içerisinde size ‘’çalışanın kadının sağlıklı beslenme ipuçları’’nı vermek istiyorum. Belki sizler için de bir yol gösterici olabilir. Mutfakta harcayacağınız zamandan arta kalanı kendinize ayırabilirsiniz, hem de sağlıklı beslenmenin mutluluğunu yaşamış olursunuz. Bana inanın hiçbir ilaç, hiçbir besin desteği sağlıklı beslenmenin verdiği kadar enerji ve huzur vermiyor.


İlk başladığımda saatlerim mutfakta geçiyordu ama zamanla bir düzen oturttum ve bu düzen benim hayatımı kurtardı. Bu yolu özellikle evlendikten sonra buldum çünkü bekarken hayat daha kolaydı. Akşam yemeğini düşünmek zorunda değildim. Lor peynirli salata bile yapsam ben doyardım ama olaya erkekler dahil olunca olay öyle kolay olmuyor.


Yoğun hayatta sağlıklı beslenmek için ipuçları

Tüm bu hazırlıklar ortalama bir buçuk saat kadar sürüyor ama tüm hafta içi hem işe hem de akşama yemekler hazır oluyor. Sabah yapacağınız tek şey o gün yemek istediğiniz yemeği saklama kabına koymak, marketten bir küçük yoğurt almak, şayet yiyorsanız çantanıza bir dilim ekmek, ara öğünler için de 2 meyve ve kuruyemiş atıp, işe doğru yola koyulmaktır. Şayet işyerinizde sağlıklı yemekler olmuyor ve yemek çekleri ile devamlı dışarıdan kebap, pide, lahmacun, pizza, hamburger söylemek zorunda kalıyorsanız, en azından haftanın üç günü bu yöntemi deneyerek başlamanızı öneririm.


Sebze yemekleri özellikle kıymasız olanları buzdolabında Çarşamba – Perşembe gününe kadar rahatlıkla duruyor. Lütfen her seferinde sadece yiyeceğiniz kadarını ısıtın. Yemekleri tekrar tekrar ısıtmayın. Böylece tazeliklerini korurlar.


Aslında aynı anda yaptığım kahvaltı ve ara öğün hazırlıkları da oluyor ama bu haftalık yerim bittiği için o konuya da haftaya devam edeceğim. Umarım öneriler işinize yarar. Bu önerileri hayata geçirirseniz veya sizin de benzer yöntemleriniz varsa bana yazarsanız çok sevinirim.


Herkese sağlıklı, mutlu ve şekersiz günler dilerim.

www.semasumeli.com