X

Merhaba Yeşim hanım,

12 yıllık evliyim. Bir kızım var. Kocam beş yıl önce işsiz kaldı. İki yıl iş aradıktan sonra at yarışı oynamaya başladı. Son üç yıldır iş aramayı bıraktı, kumar oynuyor. Bazen at yarışı kuponu dolduruyor, bazen internetteki bahis sitelerinden para kazanmaya çalışıyor. Kazandığı oluyor ama genellikle kaybediyor. Ben hemşireyim, kazancım belli. Kendi evimizde oturduğumuz için kira ödemiyoruz ama kız çocuğunun masrafı da az değil. Haftada 50 lirayla başladı kocam, şimdi bazen 250 lira yatırdığı oluyor. Çok bunaldım. Onu bu alışkanlığından nasıl vazgeçirebilirim?


Yeşim Tijen'in cevabı:



İlk elin günahı olmaz der kumar oynayanlar, her şey oyun olarak başlar. Bir defa sarınca insanı, en büyük oyunu kumar insana oynar. Bu da bir bağımlılık, sadece şekli diğerlerinden farklı. Ama aynı zamanda insanın ocağını batıran, elindekini avucundakini alan bir bağımlılık. Aslına bakarsanız bütün bağımlılıkların hepsi insanı tüketmek için... Kendine güveni olmayan, hayatta istedikleri başarılara ulaşamamış, hayal dünyasında yaşayan insanların kolay yoldan parayı bulmak için oynadıkları, kaybetseler de doymadıkları bir oyun kumar. Tabi ki bir şeyler yapmalısınız eşiniz için, yuvanızın dağılmaması için. Belli ki yüreği sevgi dolu, sabırlı bir kadınsınız. Dile kolay 5 sene çalışmayan bir adamı taşımak, her kadının başarabileceği bir durum değil.


Onun için yapabileceğiniz şeyler çok fazla değil. Her şey iradesiyle sınırlı. O isterse başarabilir. Çünkü her şey insanın beyninde başlar ve yine beyninde noktalanır, siz sadece ailesi olarak sevgi ve destek verebilirsiniz eşinize. Cesareti olmayanın hep bir bahanesi olurmuş, eşiniz gibi... Kolay yolu seçmiş, isteseydi mutlaka işe girerdi. Arzu ettiği ücret veya mevki olmazdı ama yıllarca sizin sırtınıza bir külfet yüklememiş olurdu. Öncelikle bu kadar toleranslı olmayın, sevgili okurum. Eşinizin işe girmesi, yeniden çalışması yönünde onunla konuşun, tamamen dostane, sevgi dolu, yüreklendirici. Ve biraz acıtasyona başvurun. Kendisinden çalışarak bu ağır hayat şartlarında size destek olmasını beklediğinizi söyleyin. Çalışmamasıyla nelerden feragat ettiğinizi anlatın. Kızınız her şeyi anlayacak yaşta, onunla karşılıklı büyük bir insan gibi konuşup bu konuda babasına destek olmasını isteyin. Çünkü siz 3 kişilik bir ailesiniz. Sevginin, verilen güvenin, inancın kişide yapamayacağı değişiklikler yoktur. Bu bilinçle hareket edin. Sevgi, şefkat dozlarını ara ara eşinize verin. Bu arada istediği oyun paralarını vermemek için bahaneler üretin, ödemeniz gereken faturalar gibi. Onun bu umursamaz hayatından gerçeğe dönmesi için bunları yapmanız gerekiyor. Para vermediğiniz zamanlar ne yapacak, nasıl bir tutum sergileyecek? Bu soruların cevapları onun bağımlı olup olmadığını ve ne durumda olduğunu anlatacak size. Dilerim çok sorun yaşamazsınız.


Bu yükü tek başınıza taşımayın. Onunla konuşması için değer verdiğiniz birinden yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. En son çare bir psikolog yardımı alabilirsiniz. Baktınız bunu kabul etmiyor, gerekirse ona vereceğiniz kumar parasını bir doktora vererek evinize getirtebilirsiniz eşiniz için. Boşanmak en son düşüneceğiniz konu. Elinizden geleni yaptıktan sonra... Evet ilk elin günahı olmaz ama eşiniz artık masaya okey atmaya başlamış. Bunu bilerek sevgi, sabır ve ilginizle umarım bu sorunu aşabilirsiniz. Sevgiler...


Sözümü Tuttum

İyi ve kötü günde diye başlamıştık,

Sözümü tuttum bir erkek gibi,

Ama dillerim lal oldu,

Ama ruhum yara oldu, umrunda mı?

Bitmedi ki sevgim,

Biten sabrım,

Biten ümidim.

Varlığı yeter dedim kendime,

Yettiremedim.

Yanımdayken bile sensizken,

Hasretimi dindiremedim.

Şimdi zamanı geldi gitmenin,

Ve giderken içimdekileri de söylemenin.

Tüm baş eğmelerim senin içindi,

Seni yeniden kazanmak,

Yüreklendirmek içindi.

Nafile kalır mı çabalar?

Benimkiler kaldı,

Çaresiz kaldı çarelerim,

Para etmedi çok sevmelerim.

Hani benim o çok sevdiğim?

Tutmuyorsun kolumdan,

Değişeceğim, hayata sarılacağım,

Gitme, kal demiyorsun.

Susuyorsun, anladım vazgeçiyorsun,

Hem benden hem kendinden,

Bir bağımlılığından geçmiyorsun.

Kim bilir belki bir gün,

Neredeyim ben sen biliyorsun...


***

Çözemediğiniz sorunlarınızı yazın, Yeşim Tijen size önerilerde bulunsun. Yeşim'le Hayat Bilgisi her zaman sizin yanınızda...

İşte sorularınızı gönderebileceğiniz adres: yesimilehayatbilgisi@gmail.com



Twitter: @yesimtijen