X

Bebeğiniz 9 aylık olduğunda emeklemenin, tutunup ayağa kalkmanın eğlencesini keşfediyor ve ek gıdalara geçiş döneminde yeni besinlerle tanışmayı sürdürüyor. İşte 9 aylık bebeğin duyusal, fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimi hakkında merak ettikleriniz;


9 aylık bebek neler yapabilir? Gelişimi nasıldır?













9 aylık bebeğin doktor kontrolünde neler yapılır?

9 aylık bebek kilosu ve boyunun ne olduğunu merak edersiniz. Bebekler ilk 6 ayı doldurduktan sonra da 1 yaşına gelene kadar doktor kontrolleri aylık olarak devam eder. 9. ay doktor kontrolünde doktorunuz fiziksel gelişim takibi yapar. Özellikle kaba motor gelişim yönünden değerlendirmesi, yürüme ve emekleme gibi becerilere yönelik gözlemleri vardır. Doktorunuz ayrıca bebeğin demir ihtiyacını belirlemek amacıyla tam kan sayımı isteyebilir.


Her bebek kendi mizacı, genetik özellikleri ve içinde bulunduğu ortamın özelliklerini yansıtarak sosyal ve duygusal yönlerden farklı şekilde gelişir. Fiziksel büyüme, fiziksel gelişimden farklıdır. Fiziksel gelişme, bebeklerin bedenlerini kontrol etme yetisi kazanarak bazı beceriler elde etmeleridir. Fiziksel büyüme ise boy ve kilonun artması anlamına gelir.


Bebeklerin aşı takvimi için tıklayın


9 aylık bebeğin boyu ve kilosu ortalama ne kadardır?

9 aylık bebek kilosu ve boyu bir önceki aya göre çok büyük bir değişim göstermez. Çünkü bebeklerin ikinci altı ayında büyüme ilk altı aya göre kısmen yavaşlar. Gelişimsel olarak “normal” olarak ifade edilen bir bebek haftada 100-150 gram ağırlık kazanır. Miadında doğan 9 aylık bir kız bebek ortalama 8600 gram, erkek bebek ortalama 9000 gram ağırlığında olur. Miadında doğan 9 aylık bir kız bebeğin boyu ortalama 69 cm, 9 aylık bir erkek bebeğin boyu ise ortalama 71 cm olur.



9 aylık bebeğin uyku düzeni nasıldır?

9 aylık bebekler artık emekleme, tutunup kalkmaya, sıralamaya ve hatta yürümeye başladıkları için fiziksel olarak daha fazla yorulurlar. “Çok yorulan bebek daha fazla uyur” diye bir inanış varsa da aslında bunun tam tersi olur. Bebeğin gün içinde aktif olması fiziksel gelişimi ve uyku düzeni için önemlidir ancak bebeğin fazla yorulması, uyumasını zorlaştırır. Aşırı yorgunluk, böbreküstü bezlerde adrenaline benzer bir hormon olan kortizol salgılanmasına sebep olur ve bu da uykuya geçişi, ayrıca uyku kalitesini olumsuz etkiler. Bu sebeple bebeklerin belli bir uyku rutinine sahip olması, önceye göre daha aktif oldukları ve yoruldukları 9. Ayda da önemlidir.


9 aylık bebekler günde ortalama 14 saat uyurlar. Bu uykuların yaklaşık 11 saati gece uykusu, 3 saati de gündüz uykusunda geçer. Bir önceki ayla karşılaştırıldığında, 9 aylık bebekler gündüz uykularını yavaş yavaş 2’ye indirir. Gündüz uykularının süresi 1-2 saat civarındadır ve aralıkları en az 3 saattir. Gündüz uykusunun biri sabah uykusu, diğeri ise öğle yemeğinden sonraki öğle uykusu olarak düzene girer. Gece uyku süresi 9-12 saat arasında değişir. 9 aylık bebeğin toplam uyku süresi günlük 12-14 saat arasında değişkenlik gösterir.


Bebeğiniz sabahları geç uyanıyorsa bu onun sabah uykusunu ve dolayısıyla öğle uyku saatini sarkıtabilir. Bu durum, öğle uykusundan sonra akşama kadar geçen sürede yeteri kadar yorulmamasına sebep olacağı gibi akşam uykusuna geçişi de olumsuz etkileyebilir. Bu açıdan, “9 aylık bebeğimin uyku düzenini nasıl sağlarım?” diyenler için, 7:30’u geçmeyen bir uyanma saati önerilebilir.



9 aylık bebek beslenmesi nasıldır?

9 aylık bebek, artık gıdaları damaklarıyla ezerek parçalayabilir ve çiğneyebilir. Ona uygun şekilde hazırlanmış parmak besinleri iki parmaklarıyla tutup ağızlarına götürerek kendi kendisini besleyebilir. “Bebeklere bakliyat ne zaman verilir?” sorusunun cevabı bu ayda netlik kazanır. 9. Aydan itibaren bebek beslenmesine bakliyatlar yavaş yavaş eklenmeye başlar. Kurufasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatları önceden ıslatıp iyice haşlayın ve iri taneli olan bakliyatların kabuğunu soyun. Çatalla ezdikten sonra birkaç damla zeytinyağı ekleyerek bebeğinize sunabilirsiniz. Bakliyatları günlük öğünlerine ve haftalık beslenmesine dengeli şekilde eklemeniz, sindirim sistemi ilk defa bakliyatlarla tanışacağı için önemli bir detaydır. “Bebeklere balık hangi ayda verilir?” sorusu da ek gıdaya geçiş döneminde sıkça sorulur. 9 aylık bebek ayrıca bu aydan itibaren haftada 1 olmak üzere balık yemeye başlayabilir. Mevsimine uygun, az yağlı ve taze yüzey balıklarını, elbette kılçıklarını iyice ayıkladığınızdan emin olduktan sonra bebeğinize az miktarda sunmaya ve denemeye başlayabilirsiniz. Alerji potansiyeli yüksek ve hazmı nispeten zor olduğu için bebeklere balık verme konusunda doktorunuza danışarak ilerlemeniz en iyisidir.


9 aylık bebeklerin beslenmesini anne sütü ile desteklemeye devam etmeniz önerilir. Bebeğinizin yiyeceklerine 1 yaşına kadar tuz eklenmemeli, bal gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek besinlerden uzak durulmalıdır. Bebeğinizin gelişimine uygun beslenme düzeni için doktoruna danışmanız tavsiye edilir.




Referanslar:

T.C. Sağlık Bakanlığı Bebek ve Çocuk İzlem Protokolü. Şuradan alındı: https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/Yayin/420

Carolyn Meggitt (2013) “Çocuk Gelişimini Anlamak”