X

9-12 aylık döneme gelindiğinde bebekler gündüz iki kere olmak üzere toplam 11–14 saat uyur. Bebeğinizin hala bir uyku düzeni yoksa ve geceleri sıklıkla uykusundan uyanıp çok az uyuyorsa, düzenini oluşturmak için iyi bir zaman olabilir. Eğer bebeğiniz geceleri 9–10 saat uyuyorsa, bu uyku düzenini oluşturduğu ve sizin de iyi bir uykucu yetiştirdiğiniz anlamına gelir, tebrikler!



Hala geceleri beslenmek için uyanıyorsa, artık buna gerek yoktur. Açlıktan değil, alışkanlıktan uyanıyor olması muhtemeldir. Bunun önüne geçmek için kendi kendine uyuma alışkanlığı kazandırmanız gerekir. Biz yetişkinlerin de uykuları çeşitli sebeplerle bölünebilir ancak bizler uykuya geri dönmeye çalışırız. Bu bölünmeleri sabah uyandığımızda hatırlamayız bile. Bebeğinizin bu özelliği desteklenmezse, açlık olmasa da geceleri uyanmaya devam edebilir. Bu da uykusunun gereksiz yere bölen bir alışkanlık olduğu için kesintisiz uyumayı öğrenmesi yerinde olur. Bunun için ilk önerilen şey, uyanan bebeğin sakinleşmesi için zaman tanımak. Bunu denemek için, bebeğinizin ağlayarak uyanması halinde, açlık ve sağlık sebeplerinden uyanmadığından eminseniz yatakta sakinleşmesi için yanına hemen gitmeyin. Kısa bir ağlamadan sonra kendi kendine dalması muhtemeldir. Ağlaması geçmezse yanına gidin ve sakince konuşun veya yumuşak dokunuşlar uygulayın. Sizi gördüğünde de sakinleşmezse, kucağınıza almanız gerekirse, kucakta sakinleşip henüz uykuya dalmadan yatağa yatırmanız, bebeğinizin kendi başına uykuya dalmaya alışması için iyi bir adımdır.


9-12 aylık dönemdeki bebekler emeklemeyi, nesneleri tutup çekmeyi sever ve yürümeyi öğrenmeye çalışır. Tutunarak ayağa kalkma ve adım atma çabaları onu heyecanlandırır. Bu yeteneklerini geliştirmeye çalıştığından geceleri uyumak istemeyebilir. Akşamları sakinleştirici bir rutin uygulamak bu aylarda da yardımcı olmaya devam eder.