X

Türkiye’de güncel Covid-19 vaka sayısı 75 binin üzerinde. Hastalık belirtisi gösteren kişiler sağlık kuruluşlarına başvuruyor ve test sonucu pozitif olan ancak yoğun yüksek ateş, nefes darlığı gibi belirtiler göstermeyen hastalar, karantina altında olmak koşuluyla evde tedavi için yönlendirilebiliyorlar.


Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı "Olası veya Kesin Kovid-19 Vakalarının Evde Bakımı" adlı rehberde, Bilim Kurulunun da tavsiyeleri yer alıyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada olası veya hafif seyreden koronavirüs vakalarının evde tedavi edilmesinin bilimsel olarak doğru olduğunun altını çizdi. Koronavirüs vakalarının önemli bir çoğunluğunun hastalığı hafif belirtilerle atlattığını söyleyen Azap, "Hastaların tedavileri kısa sürede düzelen bir seyir izliyor. Bu hastaların hastanede yatırılması o hastalar açısından da doğru değil. Sadece Kovid-19 için değil biz genel olarak bütün diğer hastalıklar için de hastaları gerektiği kadar hastanede tutmak, gerekmeyen durumda evlerinde ayakta izlemek yoluna zaten gidiyoruz. Eve gönderdiğimiz kişilerin ise mutlaka izolasyon altında olması gerekiyor." dedi.


Yoğun risk altında olmayan kişiler evde tedavi görüyor

Prof. Dr. Alpay Azap, hastanede tedavi kriterlerine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı kararlarına göre, aşağıdaki kriterlere uyan risk grubundaki kişilerin tedavisinin hastanede sürdürülmesi uygun görülüyor:



Bunun dışında hafif belirtiler gösteren hastaların evde bakımına devam edilmesi tamamen güvenli. Aile hekimleri ve hastanın bulunduğu bölgede görevli diğer sağlık çalışanları, vakalarla sürekli iletişim halinde kalarak gidişata göre yönlendirmeler yapabiliyorlar.


Evde koronavirüs tedavisinde nelere dikkat edilmeli?

Sağlık Bakanlığı’nın önerilerine göre, evde koronavirüs tedavisi görenlerin aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekiyor:




Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı evde Covid-19 bakımı videosu: