Birçok kadın sezaryenden kaçınmak istese de doğumda işler her zaman istediğiniz gibi gitmeyebiliyor. Bu elbette her zaman kötü bir şey demek değil, hatta bu konu ile ilgili yapılan yeni bir araştırma her sezaryenin aynı olmadığını da ortaya çıkarmış bulunuyor.
Journal of American Medical Associates’te yayınlanan araştırmada İskoçya’da gerçekleşen 321,287 doğum üzerinde uzun vadeli bir çalışmanın sonuçları açıklandı. Bu doğumlardan %4’ü planlı sezaryen ile gerçekleşirken %17’si de acil (planlanmamış) sezaryen ile gerçekleşti. Geri kalan 252,917 doğum da vajinal doğum oldu. 1993 yılından beri takip edilen vakalarda çok önemli sonuçlar elde edildi.
Sezaryen de olsa, doğumun başlamasını beklemek en iyisi
Araştırma sonucuna göre planlı sezaryen ile dünyaya gelen bebekler, vajinal doğumla ya da planlanmamış sezaryenle doğan bebeklere göre daha fazla sağlık sorunları yaşıyorlar. Planlı sezaryenin doğum kendiliğinden balşadıktan sonra yapılan sezaryene göre daha faydalı olabileceğini bulmayı uman araştırmacılar için de bu sonuç oldukça şaşırtıcı olmuş.
New York Times’a açıklama yapan araştırmacı Dr. Mairead Black, vajinal yolla (normal doğumla) doğan bebeklerin, annelerinin vücudunda bulunan bakterilerle temas halinde olarak dünyaya geldiği için daha kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olduklarını söylüyor. Ancak normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, mecburi sezaryende bunu telafi etmek mümkün olabilir mi?
Araştırmaya göre, evet. Doğum kendiliğinden başladıktan sonra yapılan sezaryende bebeğin bir miktar da olsa bu bakterilere maruz kalma şansı oluyor.
Diyabet riski yükseliyor
Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri de şu: planlı sezaryenle doğan bebekler, planlanmamış sezaryenle doğan bebeklere göre %35 daha fazla tip 1 diyabet hastalığına yakalanma riski taşıyor. Ayrıca astıma yakalanma riskleri de daha fazla.
Peki ne yapmalı?
Normal doğuma engel olacağı veya normal doğumu zorlaştıracağı tespit edilen (bebeğin pozisyonunun ters olması veya başka bir sağlık sorunu gibi) bir durum oluştuğunda sezaryeni planlanan bir tarihte yapmaya karar vermek yerine, doğumun kendiliğinden başlaması beklenebilir. Doğumun başladığını gösteren (ilk kasılmalar, suyun gelmesi, nişanın gelmesi gibi) işaretler görüldükten sonra sezaryen ile doğum yapmak tercih edilebilir.
YORUMLAR