Sadece sancı düşüncesi bile çoğu anne adayını korku ve heyecan karışımı bir duyguya sürükler. Bir tarafta dokuz aydır taşıdığınız ve sonuçta tanışmayı beklediğiniz bebeğiniz, diğer yanda muhtemelen canınızın acıyacağı ilk doğumunuz! Kimse sancıların şiddetini önceden kestiremez ve ağrıya dayanıklılık kişiden kişiye değişir. İlk kez anne olanların yüzde 90’ı doğumda sancılar için destek alır. Tabii bazen çok şanslı olup hiç sancı çekmeyebilirsiniz de. Ama siz yine de o gün doktorunuzun söylediklerine kulak verin, acıyı azaltmaya yönelik önerilerini uygulayın. Onunla birlikte hareket edin, işinize yarayacaktır. Doğum ağrılarını azaltan seçenekler çok ve tüm bu seçenekler de araştırmaya açık. Size uygun bir yönteme doktorunuzla birlikte karar kılabilirsiniz. Ama burada önemli olan sizin mümkün olduğunca kendinizi rahat hissetmeniz. Bazen de bebeğinizi dünyaya getirmeyi planladığınız yöntem değişir ve siz farklı bir ağrı dindirme yöntemini kullanarak sonlandırabilirsiniz. Yine de çok büyük bir hüsrana uğramış olmayacaksınız. Öyle ye da böyle sağlıklı bir doğum olacağına emin olun.
İşte tercih edebileceğiniz ağrı azaltıcı yöntemlerden birkaçı:
Medikal yöntemler:
Gaz ve Hava
Entonoks (gaz ve havanın tıbbi adı) doğumda genellikle kullanılan yöntemlerden biri. Yüzde 50 oksijen ve yüzde 50 azot protoksid’den oluşur. Ağrıyı bastırmak yerine, ağrının yarattığı gerginliğini azaltıp sakinleştirir. Metal bir kutudadır ve genellikle doğum yapacağınız hastanede kullanılır. Entonoks vücudunuza 20 saniyede karışır ve kasılmaları bir süre sonra hissedersiniz; ağrıların vücudunuzu sarmasını beklemeyin.
Olumlu yanları:
Uygulaması kolay ve çabuk sonuç verir. Gaz ve hava kullanımında büyük bir avantaj ve hem anne hem de bebek için en güvenlir yöntemlerden olmasıdır. Kasılma krizini atlatmaya yardım etmesi için ağızlıkla birlikte kullanılır. Bu yöntemi kullanan bazı anneler, bunun kendilerini sarhoş gibi hissetmelerine neden olduğunu söylüyor. Bu tamamen normal bir histir. Entonoksun sonuçları, siz onunla nefes almayı keser kesmez vücudunuzdan uzaklaşır.
Olumsuz yanları:
Entonoks, hafif bir ağrı kesicidir, bu yüzden ağrınızı tam olarak geçirmeyebilir. Keyifsizlik, hafif ateş ve baş dönmesi de yapabilir. Ağızlığı ağzınızda tutmak dolaşmanızın engelleyebilir. Doktorunuz da sizi bilgilendirecektir.
Epidural
Omuriliği çevreleyen zara enjekte edilen bir ilaçla vücudun belden aşağısının uyuşturulması işlemine epidural anestezi adı verilir. Anestezi uzmanı bir doktor tarafından yapılır ve genellikle kolay bir işlemdir. Ağrıların hissedilmeye başlandığı aktif fazda yapılır ve uzman hemşire ve ebeler tarafından takip edilir.
Olumlu yanları:
Kasılmalardan haberdar olursunuz ama ağrıyı hissetmezsiniz.
Olumsuz yanları
Epiduralin uygulanması genellikle kolay bir işlemdir ancak bazen başarılı olmayabilir ve tekrarlanması gerekir. Hareket özgürlüğünüz kısıtlanmıştır, destekle yürüyebilirsiniz ve sürekli olarak seruma ve epidural desteğine bağlı kalmak zorundasınızdır. Ikınma aşamasında kasılmaları hissetmediğinizden ve kaslarınızı kullanamadığınızdan bebeği itmeniz zorlaşabilir, vakuma ihtiyaç duyulabilir. Sinir sistemini etkileyen bir ilaç olduğundan dolayı sonradan baş ağrısı yapabilir.
İğneyle uyuşturarak doğum
Bir tür uyuşturucuyla doğum yöntemi. Doktor kontrolünde alınan madde, beyin ve omuriliğinizdeki sinir hücreleri üzerinde etkili olur ve ağrıyı azaltır, rahatlamanızı sağlar. Entonoks’tan sonra en popüler ikinci ağrı azaltan seçenek. Hemşire ilacı kalçanızdan ya da uyluğunuzdan enjekte eder ya da bir serum içine enjekte edilerek vücudunuza verilebilir.
Olumlu yanları
Uzmanlara göre bu yöntemle ilgili en iyi şeylerden biri, uygulanır uygulanmaz işlemeye başlaması. 15 dakika içinde etkisini görürsünüz. İçerik madde, yatıştırıcıdır, bu nedenle rahatlamanıza yardım eder. Sancınız uzun sürerse dinlenme ve uyuma şansı sunar. Dozaj, doktor kontrolünde artırılabilir.
Olumsuz yanları
Ağrıyı tamamen bastırmama riski vardır ve bebeğinizi etkileyebilir. Bebeğinizin doğumdan üç gün sonra bile mayışmasının nedeni bu olabilir, emme refleksini ve memeyle beslenmeyi engelleyebilir.
***
İlaçsız alternatifler
Bazı ilaçsız yöntemlerle de tamamen güvenli bir şekilde ağrıyla baş etmeniz mümkün.
Nefes çalışmaları
Doğum boyunca doğru ve farkındalıkla nefes almak, kasılmalarınızla başa çıkmanıza yardımcı olur. Gergin olduğunuzda, nefes hızlı ve verimsiz hale gelir. Bu nedenle de vücudunuz yeterli oksijeni alamaz. Arada sırada derin nefesler alarak nefesinizi düzenlemeniz vücudunuzdaki oksijen oranını da artırarak daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
Doğumda kullanılan nefes tekniklerini öğrenmek için bir doğuma hazırlık sınıfına katılabilirsiniz veya bir doula ile çalışabilirsiniz. Nefes alma tekniği de ağrınızı yok etmez, ancak yeniden doğuma odaklanmanızı, paniğe kapılmamanızı ve sancılarla başa çıkmanızı sağlar.
Suda doğum
Bu yöntemin yararları kadın doğum uzmanları tarafından tartışılıyor. Asla zararlı olduğunu söyleyen yok, ama sanılanın aksine her zaman gerekli bir yöntem de değil. Ama tabii anne adayının vücudunu rahatlattığı ve ağrıları hafiflettiği de bir gerçek. Doğum havuzu denilen şişme havuzların içindeki suda rahatlamak kadar duşa girmek de rahatlamaya yardımcı olacaktır.
Hipnoterapi
Hipnoterapi uygulayıcıları, kendi kendini hipnoz tekniklerini kullanarak anne adayının kasılma sancılarının verdiği ağrıyı beyinden uzaklaştırabileceğini savunur. Savunulan teori, ağrısı azalmış ve her şeyden arınıp rahatlamış bir beyin sayesinde bunun mümkün olması. Derin nefes almak da yardım eder. Hipnoterapi herkes için uygun değil; özellikle tedirgin ve aklı kolayca dağılabilen kişilerin hipnoterapiyi uygulaması daha zor olabilir.
Bu yöntem hala yeterince popüler olmuş değil ancak ülkemizde ve dünyada Hypnobirthing adı altında hipnozla doğum yöntemi başarıyla uygulanabilmektedir. Doğumda ağrıyı azaltmak için bu yöntemi kullanacaksanız, doğumdan önce çalışmalara başlamalı ve bir profesyonel eşliğinde kendinizi hazırlamalısınız.
Tens makinesi
TENS ‘Transkütanöz Elektrik Sinir Uyarımı’ demek. Bu küçük, taşınabilir makine (bir radyo büyüklüğü kadardır) dört yapışkan pedle arkanızdan geçerek vücudunuza bağlanır. Elektrik enerjisinden oluşan vurum, beyninizdeki sinirlere ağrı mesajı gönderir. Vurumlar, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak endorfin salgılaması için uyarıda bulunur. Bu nedenle doğal ağrı kesici olarak adlandırılır. Vurumların sıklığını ve dayanıklılığını, makinenin kadranı aracılığıyla kontrol edebilirsiniz.
Olumlu yanları
Kullanması çok kolay ve kontrol edebilme olanağı tanır. Kolaylıkla taşınabilir. Sizin ya da bebeğinizin yanında bulunmasında sakıncası yoktur. TENS, ekstra ağrı kesici olarak gaz ve hava yanında da kullanılabilir.
Olumsuz yanları
Pedleri yerleştirirken yardıma ihtiyacınız olabilir ve doğum sancısının sadece erken aşamalarında yardımcı olur. Bazı anne adayları TENS’in etkisini hafif bulabilir.
***
Sancılar aslında gerekli!
Çoğu anne adayı için doğum korkularının başında sancılar gelir. Ama unutulan şey bu sancıların doğumu kolaylaştırmada etkili olduğu! Kasılmalar olmazsa, doğum da olmaz. Her kasılmanın bebeğinizi size birkaç adım daha yaklaştırdığını düşünün...
Pozisyonunuz
Sancılar esnasında ve doğum sürecinde, bazı pozisyonlarda daha rahat hissettiğinizi keşfedeceksiniz. Yürümek, merdiven inip çıkmak, çömelmek ve hatta dans etmek, rahim kasılmalarının yarattığı gerginliği hafifletmenize yardımcı olarak ağrı hissinizi azaltır. Doğumda yardımcı olabilecek pozisyonları doğuma hazırlık sınıflarında öğrenebilir, pratik yapabilir, bir ebeden veya douladan bu konuda size yol göstermesini isteyebilirsiniz.
Rahatlayın
Sancılarınız arttığı zaman ağrılara odaklanmak yerine kendimi nasıl rahatlatırım diye düşünmeye bakın. Örneğin kimi anneler doğum sırasında masajı kimileri de suda olmayı rahatlatıcı buluyor. Siz elinizden geleni yapın ve sezgilerinize güvenin.
YORUMLAR