X

İkiz bekleyen anneler dikkat! 9 aylık süreci sağlıklı geçirmek için beslenmenize özel bir önem vermeniz gerekiyor. İkiz bebek bekleyen annelerin beslenme konusunda yaşadıkları en büyük sıkıntının 4 besin maddesinin eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, anne adaylarına özel beslenme önerileri sunuyor.


İkiz bebek bekleyen annenin beslenmesi, tek bebek bekleyen annelere göre temel beslenme prensipleri aynı kalsa da, miktarlarda değişiklikler oluyor. Annelerin bazı besin maddelerine olan ihtiyacı artıyor, bazı önemli minerallerin kaybı da artıyor. İkiz gebelerin en büyük sıkıntısının 4 maddenin eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, “İkiz gebeliklerde en çok demir eksikliği görülüyor. Onu kalsiyum eksikliği, omega yağ asitleri, protein eksiklikleri izliyor. İkiz bekleyen gebeler kabızlığı da şiddetli yaşadıklarından su tüketimlerini de artırmaları gerekiyor” diyor.


İkiz bebek bekleyen gebelerde en çok eksikliği yaşanan 4 madde hakkında bilgiler veren Dilem İrkin, bu konuda merak edilen noktaları aydınlatıyor:


Demiri yerine koyun, C vitaminiyle güçlendirin

İkiz gebeliklerde en çok eksikliği görülen mineral, demir. Dışarıdan preparat olarak alınan demir desteğinin yanında gıdalarla alınan demir içeren besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekiyor.




Kalsiyum takviye edilmezse uzun vade olumsuz etkileyebilir

İkiz bebek bekleyen gebelerde en önemli mineral eksikliklerinden biri de kalsiyum eksikliği olabiliyor. Özellikle gebeliğin 28’nci haftası ile beraber kalsiyum gereksinimi artıyor. Eğer anne yeterince kalsiyum almazsa, kanda kalsiyum oranı düşüyor. Kemiklerden kalsiyum geçişi başlarsa, annede uzun vadede kemiklerde hasar oluşabiliyor.




Omega yağ asitleri beyin, kalp ve göze çok faydalı

Gebeliğin üçüncü diliminde değer kazanan bir besin desteği ise omega–3 yağ asitleri. Özellikle beyin, kalp, göz sağlığı ve gelişim için çok önem taşıyan bu yağ asidinin en güçlü kaynağı, balık.




Tek bebek varsa protein ihtiyacı 60 gram, ikizse 90–120 gram

Tek bebek bekleyen bir gebenin günlük protein ihtiyacı günlük 60 gr iken, ikiz gebeliği olan anne adayının protein ihtiyacı 90-120 grama kadar çıkabiliyor. Özellikle gebeliğin altıncı ayından itibaren protein alımı bebeğin gelişim açısından önem kazanıyor. Bu da daha fazla et, balık, yumurta, süt, yoğurt anlamına geliyor. Bitkisel protein olarak ise kuru baklagillerin tercih edilmesinde yarar var.


Yetersiz su tüketmek, erken doğum riskini artırıyor

Gebelikte en sık karşılaşılan sorunlardan birinin de kabızlık olduğuna değinen Dilem İrkin, “Özellikle son aylarla beraber daha da sıkıntı yaratan bir hal alabiliyor. Bu nedenle günlük beslenmemizde mutlaka meyve ve sebze tüketimine önem vermemiz gerekiyor. Hem kalsiyum hem folik asit açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler günlük beslenme alışkanlığında mutlaka yer almalıdır. Günlük 5–6 porsiyon mevsimine uygun meyve ve sebze tüketimine bu dönemde mutlaka dikkat edilmesi önemli” diyor. Gebeliğin son üç ayı içinde sıvı tüketimi daha da fazla önem kazanıyor. Özellikle ikiz gebelerde bu dönemde plesentadaki su oranı çok önemli. Gebeliğin ilk aylarında ortalama iki litre su tüketimi yeterli olacakken, son aylarda bu değer ikiz gebeliklerde yeterli olmuyor, bu nedenle günlük üç litre su tüketmek gerekiyor. Yetersiz su tüketiminin erken doğum riskine neden olacağının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Dilem İrkin, sıcak mevsimlerde bu değerin biraz daha fazla artırılmasının önemine işaret ediyor.


İkiz bekleyen annelerin dikkat etmesi gerekenler: