X

Surp Agop Hastanesi’nden Diyetisyen Gülhan Koca HT Hayat’a erken yaşta ve sık aralıklarla hamile kalan kadınlarda depolanmış besin yetersizliğinden ötürü görülen sorunları anlattı.



Hamilelik kadın için doğal, fizyolojik bir olaydır. Bu dönemde kadının vücudunda ikinci bir canlının oluşması ve büyümesi ile bazı değişiklikler izlenir. Bu nedenle hamile kadın hamileliği süresince kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılamak, vücudundaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak ve bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak için yeterli ve dengeli beslenmek zorundadır.


Bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimi annenin hamileliği süresince olduğu kadar, hamilelik öncesinde de iyi beslenmesi ile mümkündür. Bebek, ana rahminde annenin yedikleri ile beslenir, büyür ve gelişir. Büyüme ve gelişmesini henüz tamamlamamış küçük yaştaki (18 yaş altı) hamilelerde, sık aralıklarla (2 yıldan az) hamile kalan ve çoğul hamileliği olan kadınlarda, depolardaki yetersizlikten dolayı problemler görülebilir. Hamile kadın, günlük beslenmesine uygun eklemeler yapmazsa kendi vücudundaki depolarını bebeğin büyüme ve gelişmesi için harcanır. Bu depoların azalması, tükenmesi doğacak bebeğin sağlığını olduğu kadar anne sağlığını da tehlikeye sokar.


Hamilelikte Ağırlık Kazanımı

Hamileliğin ilk üç ayında kazanılan toplam ağırlık 1 - 1.5 kg, ikinci üç ayda 4 - 5 kg ve üçüncü üç ayda ise 5 - 7 kg arasındadır. Böylece 9 aylık hamilelik süresince sağlıklı yetişkin kadınlar ortalama 9 - 14 kg arasında (ayda 1 - 1.5 kg) ağırlık kazanır. Dolayısıyla “artık 2 can taşıyorum, aman bebeğim yetersiz beslenmesin, yoksa gelişimini tam olarak tamamlayamaz” gibi yanlış düşüncelere kapılmamak gerekir. Hamileliğin başlangıcında şişman olan kadının fazla ağırlık kazanmasına gerek yoktur. Aşırı şişmanlık doğum zorluğuna neden olabilir. Yaşı küçük (18 yaş altı), fiziksel uğraşısı olan, hamilelik başlangıcında zayıf olan kadının bebeğinin beslemesi güç olabilir. Bu hamilelerin 14 - 16 kg ağırlık kazanmaları istenir. Böylece genç yaşta hamile kalan kadın bir taraftan kendi, diğer taraftan da bebeğin büyümesini sürdürürken, vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutar.


Hamile Kadınlar İçin Gerekli Günlük Besin Tüketim Miktarları




BESİN GRUPLARI NORMAL HAMİLELİKTE EK

Süt, yoğurt, peynir 2 porsiyon 1-2 porsiyon

Et, yumurta, kurubaklagil 2 porsiyon 1 porsiyon

Taze sebze ve meyveler 3-5 porsiyon 1-2 porsiyon

Ekmek 3-6 dilim 0-1 dilim

Pirinç, bulgur, makarna 0-2 porsiyon 0-2 porsiyon


Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar