X

Artık zaman bundan bir önceki neslinki gibi akmıyor. En doğurgan olduğu dönemleri okul ya da iş peşinde geçiren kadınların sayısı hiç de az değil. Gebelik yaşı, özellikle şehirli, eğitimli ve kariyerli kadınlarda gittikçe yükseliyor. Hayatın ajandasının biyolojinin ajandasına uymaması gebe kalmada zorlukları da beraberinde getiriyor. Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirci’den geç gebelik yaşı ve kadının yumurta rezerviyle ilgili görüşlerini aldım.


Prof. Dr. Demirci kadınlarda doğumdan ergenlik dönemine kadar geçen sürede yumurta üretimi olmadığını ve var olan yumurtaların bir kısmının özelliğini kaybettiğini belirtiyor. Buna göre gebeliği ötelemeyi düşünen kadınlar mutlaka yumurtalık rezervlerine baktırmalılar. Yumurtalık rezervi ultrasonografik muayene ve hormon testleri ile değerlendirilebiliyor.


Kız çocukları doğduklarında yumurtalıklarında 400.000 civarında yumurta bulunuyor. Doğumdan ergenlik dönemine kadar geçen sürede yumurta üretimi olmazken, var olan yumurtaların bir kısmı özelliğini kaybediyor. Ergenlik ile birlikte her ay bir grup yumurta olgunlaşmak üzere gelişmeye başlıyor ancak bir veya iki tanesi olgunlaşırken diğerleri yok oluyor. Bu doğal fizyolojik bir süreçtir. Yaş arttıkça yumurtalık depoları azalıyor ve kalanların da kalitesi düşüyor. 38 yaşında kalan yumurta sayısı 25.000 kadar. Kadınlarda gebe kalma olasılığı yaş arttıkça azalıyor. Yumurtalıklar için bu kritik yaş değeri 37 olarak belirlenmiş.




Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirci

Şu faktörlere dikkat:

Çocuk sahibi olmayı düşünen kadınlar, yumurtaları olumsuz etkileyen aşağıdaki durumlarda mutlaka yumurtalık rezervini değerlendirmeliler:





Yumurtalıkların üreme fonksiyonlarında azalmayı gösteren bulgular:


Tüp bebek uygulamalarında





Röportaj: Damla Çeliktaban