X

Bazı kadınlar, sularının gelmesinden korktukları için hamileliklerinin son dönemlerinde dışarı çıkmaya çekinirler. Aslında büyük bir sıvı patlaması yerine sadece sızıntı görülme ihtimali daha yüksek olduğundan, suyunuzun gelip gelmediğini anlamak zordur. Suyunuz geldiğinde, önemli olan sakin kalmak gerektiğini hatırlamaktır; çünkü bu, uzun bir doğum sürecinin ilk adımıdır.


Nedir bu "su"?

Genelde "su" olarak adlandırılan bu sıvı, aslında bebeğinizi sarmalayarak onu enfeksiyonlardan koruyan ince zar ve amniyon kesesinin içini dolduran amniyotik sıvıdır. Amniyon kesesi, doğum öncesinde, doğum süreci boyunca ya da doğum anında bile yırtılabilir. Suyunuzun gelmesi, kesin bir doğum öncesi belirtisidir ve doktorunuza/ebenize söylemeniz gereken bir şeydir.


Suyum geldiğinde doğum başlayacak mı?

Suyunuzun gelmesi, doğumun hemen o an başlayacağı anlamına gelmez. Sancılar hemen de başlayabilir, daha sonra da. Adet sancılarına benzeyen, gittikçe yoğunlaşan bir his tecrübe edebilirsiniz. Sancılar, suyunuzun gelişinden saatler ve hatta bazen günler sonra da başlayabilir.




Suyum geldiğinde ne olur?

Suyunuz yavaş bir sızıntı şeklinde, damlayarak ya da çok nadiren de olsa, şiddetli şekilde fışkırarak gelebilir.


Beklenen doğum tarihinden önce suyum gelirse ne yapmalıyım?

Suyunuzun geldiğini düşünüyorsanız, ancak beklenen doğum tarihiniz henüz gelmediyse, sancınız olsun ya da olmasın, hemen hastanenizi ya da doktorunuzu aramalısınız. Çünkü böyle bir durumda bebeğiniz prematüre olarak kabul edilir ve acil müdahale gerektiren komplikasyonlar görülme ihtimali de olabilir demektir.


Doktorunuz suyunuzun kesinlikle gelip gelmediğini nasıl kontrol eder?

Suyunuzun geldiğini düşünüyorsanız doktorunuza ulaşın. Pedlerinizi ya da iç çamaşırlarınızı saklayın ve doktorunuza gösterin. Herhangi bir şüpheniz varsa eğer, doktorunuz suyunuzun kesinlikle gelip gelmediğini anlamak için aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilir:


Bazen bu yöntemlerin hiçbiri kesin sonuç vermez; en tecrübeli doktor bile suyun gelip gelmediğini anlamakta güçlük çekebilir. Bu durumda yapılabilecek tek şey, daha fazla sıvının gelip gelmeyeceğini görmek için beklemektir. Çoğu zaman, su gelmemişse, eve gidebilirsiniz –bebek prematüre değilse eğer.




Sıvının rengi farklıysa ne olur?

Zar yırtılır ve sıvıda sarı, yeşil ya da kahverengi bir renk değişikliği fark ederseniz eğer, hemen hastanenizle ya da doktorunuzla temasa geçmeniz gerekir. Bu, büyük ihtimalle mekonyumdur, yani bebeğinizin ilk bağırsak hareketi ile gelen madde. Renkte hafif bir değişim, endişe sebebi değildir ancak koyu ve kalın bir kıvam, ciddi problemlere işaret ediyor olabilir.


Mekonyumun kalınlığı, bebeğinizin stres altında olduğunun göstergesi olabilir. Üzerinde sıvı olan mendilleri, çamaşırları ya da pedleri doktorunuza göstermek üzere saklayın.


İngilizce'den çevirip derlediğimiz bu haber kidspot.com.au adresinde yayınlanmıştır.