X

Kadınlar hamileliklerinin özellikle ilk 3 ayında farklı derecelerde mide bulantıları yaşarlar. Farklı dereceler derken, kimileri hiç yaşamazken, kimileri mide bulantısından hayatını idame ettiremez hale gelir. Buna çoğunlukla sabah bulantısı dense de bu olsa olsa sabah başlayıp hiç bitmediği için olabilir. Sadece sabahları mide bulantısı yaşayan bir hamileyle hiç karşılaşmadım.


Hamilelikte mide bulantısı neden olur?

Araştırmalara göre mide bulantısı ve kusma sıklıkla şu durumlar yüzünden tetikleniyor:














Mide bulantısı genellikle ilk 12 hafta sürüyor; uzmanlara göre 14. haftadan sonra mide bulantısı hala devam ediyorsa bu çözülmemiş duygusal sorunlara ya da bir sağlık sıkıntısına işaret edebilir.


Mide bulantısıyla başa çıkabilmek için öneriler

Hamileliğin ilk döneminde östrojen ve progesteron seviyeleri hızla artar. Bu dönemde beden yeni canı yaratabilmek için hummalı bir çalışma içindedir. Yeterince dinlenerek, yediğine dikkat ederek, biraz yavaşlamaya gayret ederek, hayat bir miktar kolaylaşabilir. Bunun dışında basit bir kaç önlemle mide bulantısını bir nebze de olsa hafifletmek mümkün deniyor.













Hamilelikte mide bulantısını engellemek için neler yapılabilir?

1. Egzersiz

Egzersiz yapmak sabah bulantısına en iyi gelen şeylerden biri... Kastım spor salonuna gidip ağırlık kaldırmak değil elbette ama yüzme, yoga ya da yürüyüş sayesinde harekete geçirebileceğiniz hormonlar sizi bu sorundan uzaklaştırabilir.


2. Akupunktur

Akupunktur sabah bulantıları için az çok duyulmuş bir öneri ama Asyalı kadınlar bunu yıllardır kullanıyor. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey akupunktur uzmanınızın işinin ehli olması. Akupunktur bedene göre dikilen bir kıyafet kadar kişisel olabileceğinden tüm şikâyetlerinizi belirtmeyi de ihmal etmemelisiniz.


3. Donmuş meyve

Bulantıyı engellemek için donmuş meyvenin buzunu emmek oldukça iştah açıcı olabilir.


4. Zencefil

Zencefili pek çok formda tüketebilirsiniz. Çayını içebilir ya da yemeklerde kullanabilirsiniz. Taze zencefili çorbanızın ya da salatanızın üzerine serpebilirsiniz.


5. Nane ve narenciye kokuları

Çoğu kadın hamileyken bazı kokuların bulantılarını artırdığını keşfetmiştir. Ama bazıları da rahatlatmaya yarayabilir, özellikle de nane ve narenciye kokuları... Hoşunuza giden kokunun yağını alıp bir mendile sürerek koklayabilir, elinize ya da burnunuzun altına sürebilirsiniz.


6. Klima

Hamile kadınlar kolayca sıcaklayabilir çünkü bebek taşımak vücut ısısının yükselmesine sebep olabilir. Özellikle yazın evinizi, ofisinizi ve arabanızı mümkün olduğunca serin tutmaya çalışın. Serin ortamlarda bulunmak sabah bulantısını yüzde 40 oranında azaltıyor.


7. Kraker

Sabah kolayca ulaşmak için yatağınızın başucunda kraker, ekmek, simit bulundurmak isteyebilirsiniz. Kuru bir şeyler yemek sabah bulantısına neden olan mide asitlerini bastıracaktır. Çantanızda da biraz taşımanız hiç fena bir fikir olmaz.