X

Hamile kalmaya çalışmak çok heyecanlı, keyifli ve bir o kadar da yorucu bir süreç. Duyduğumuz bir sürü bilgi var, kimi doğru kimi yanlış. Herkesin bildiğini doğru sanması da meseleyi yeterince karmaşık hale getiriyor. Biz de işte o karmaşık meselelerden biri olan hamilelik testlerini araştırdık. “Nasıl çalışırlar, ne kadar doğrular, ne zaman yapmak lazım, hangisi en iyisidir?” aklınızdaki tüm soruların cevabı burada!


Evde hamilelik testi nasıl yapılır?

Hikayenin başını bildiğinizi var sayıyoruz. Eczaneye gidilir, bir paket hamilelik testi alınır, üzerine biraz idrarınızı yapıp bir süre beklendikten sonra kaç çizgi olduğuna bakıp hamilelik olup olmadığınızı anlıyorsunuz.


Peki bu hamilelik testleri nasıl çalışıyor?

Kısaca özetlemek gerekirse, döllenme meydana geldikten sonra hCG adı verilen bir hormon üretiliyor. Hamilelik testi de idrar yoluyla vücutta bu hormonun var olup olmadığını anlamaya çalışıyor. İdrarınızda ne kadar yüksek seviyede hCG hormonu varsa, o kadar büyük olasılıkla hamile olduğunuz ortaya çıkıyor. Ancak zaman zaman hamilelik testinin negatif olması, gebeliğin olmadığı anlamına gelmeyebiliyor. Bu durum testin çok erken yapılması durumunda görülebiliyor. Eğer negatif sonuç beklenmiyorsa, bir hafta daha bekleyip testi yenilemek en doğrusu olacaktır.


Hamilelik testi yapmak için en doğru zaman hangisi?

Hamile kalmaya çalışırken, o ay hemen hamilelik testi yapmak istemek çok normal. Hatta çoğu kadın henüz periyodu geç kalmadan bile test yapmak isteyebiliyor. Ancak bu konuda biraz dikkatli olmakta fayda var. Çünkü testin erken yapılması yanlış bir sonuç alınmasına sebep olabilir. Uzmanlara göre, testi yapmanın en doğru zamanı eğer regl dönemi düzenli ise reglin geciktiği tarihler... Gün içerisinde de bu işlemi yapmanın en doğru zamanı sabah saatleri çünkü günün ilk idrarı en fazla hCG hormonunu barındıran idrardır.





Sahte sonuçlar...

Uzmanlara göre testin hatalı olarak negatif çıkması eğer adet günü hesaplaması yanlış yapılıyorsa mümkün. Bazen beklenen ovülasyon günü tahmin edilen günde olmuyor, bu yüzden de kişilere göre değişebiliyor. Eğer pozitif bekleniyorsa, adet gecikmişse ve buna rağmen test negatif çıkıyorsa, üç gün daha beklemek mantıklı olacaktır. Pozitif sonuçlar ise genelde tutarlı oluyor. Bununla birlikte ektopik gebeliğin (dış gebelik) ya da düşüğün de hCG hormonunu yükselttiğini söyleyelim.


En iyi test hangisi?

Uzmanlar piyasadaki testlerin genel olarak kullanılabilir olacağını söylüyorlar ancak yine de testlerin pek başarılı olamayacağını da bilmek gerektiğinin altını çiziyorlar. Ne kadar da olsa, henüz idrardaki hCG miktarı yeterince yüksek olmayacağından dolayı testler de doğru sonuç vermeyebiliyor. hCG hormonunun yükseliği döllenmeden sonraki 7 ile 8 gün içerisinde gerçekleşiyor. Gebelikle birlikte 48 saatte du sayı ikiye katlanıyor. Çoğu gebelik testi genel olarak 35 ml kadar hCG'yi tespit edebiliyorlar. Gecikmiş bir adetin ilk gününde beklenen hCG yaklaşık 46 ml kadar olabilir. Bu yüzden daha öncesinde testi gerçekleştirmek, hCG hormonu henüz yükselmediğinden beklenen sonucu vermeyecektir.




Kaynak

Donahue, Rosemary. (2017). All Your Questions About At-Home Pregnancy Tests, Answered. Şuradan alınmıştır https://www.huffpost.com/entry/all-your-questions-about-at-home-pregnancy-tests-answered_b_59493b78e4b0f7875b83e627