X

Sağlığımız için Omega-3 ve Omega-6 olarak da bilinen yağ asitleri olmazsa olmazlardandır. Bu yağ asitleri, özellikle hamilelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi üzerinde çok etkili. En yararlıları ise Omega-3 EPA ve DHA asitleridir. Fakat ne yazık ki bunlar vücudumuzda yeterli miktarda bulunmaz. İhtiyacımızı karşılamak için gıda ve takviyelere ihtiyaç duyarız. Özellikle hamileler ve çocuklar için büyük önem taşıyan elzem yağ asitleri hakkında Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz’den bilgi aldık.


Hamilelikte Omega 3 neden önemli?

Yetişkinler kalp, dolaşım, üreme, bağışıklık ve sinir sisteminin işleyişinin sağlıklı gelişimi için önemli yağ asitlerine ihtiyaç duyar. Durum hamilelikte daha da önemli bir hal alır. Çünkü bebek, beyin ve retina gelişimi için gerekli olan DHA yağ asidini anneden alır.



Omega 3 ve Omega 6 gıdalardan alınabilir mi?

100 gram somon yemek, DHA ve EPA almanın en kolay yolu. Bunun yanında balık yağı da Omega-3 ve Omega-6 açısından oldukça zengin. Ancak gıdaların pişirilmesi elzem yağ asitlerinin yapısında bozulmaya neden olur. İşte bu nedenle elzem yağ asidi ihtiyacının tamamen besinlerle karşılanması mümkün olmaz. Bunun yerine balık yağını içinde barındıran soft jel gibi takviye ürünlerin kullanılması gerekir. Bu ürünler, daha az hacimde daha fazla miktarda Omega-3 içerdiklerinden kullanımları daha pratik ve etkin.


Omega 3 eksikliğinde neler olur?

Eksikliğindeyse ciddi problemler yaşanabilir. Yetişkinlerde Omega-3 eksikliğinde hafızada zayıflama, görmede bozulma, bağışıklık sisteminde zayıflama, tansiyon yüksekliği, kolesterol artışı, erkeklerde kısırlık sık görülür. Çocuklarda ise büyüme ve nörolojik gelişme olumsuz etkilenir. Hamilelikte annenin karnındaki bebeğin sağlıklı büyüyerek gelişmesi geri kalır. Beyin, göz ve bağışıklık sistemi gibi önemli gelişmeleri yetersiz gerçekleşir.



Hamilelikte Omega 3'ün faydaları:


Omega 3'ün bebeğe faydaları: