Yeni Zelanda yerlileri olan Maorilerin kültürel ve dini inanışlarına göre, bebeğe 9 ay boyunca eşlik eden, Türk kültüründe de ‘bebeğin eşi’ olarak anılan plasenta kutsal kabul ediliyor. Hatta Maori dilinde “toprak” ve “plasenta” için aynı kelime kullanılıyor: Whenua.
Göbek kordonunun da bebeği plasentaya, aynı zamanda da Toprak Ana’ya bağlayan kutsal bir işlevi olduğuna inanılan kültürün geleneklerine göre, bebek doğduktan sonra plasenta, kordonla birlikte toprağa gömülüyor.
Yeni Zelandalı anne Jolene Spies, oğlu Harper’ın doğumundan sonra çektirdiği fotoğrafta, bebeğin göbek kordonu ile LOVE yazarak bu muhteşem bağlantıyı onurlandırdığı açıklıyor: “Plasenta, Batı kültüründe saygı duyulan ve onurlandırılan bir şey değil. Çoğunlukla görmezden geliniyor ya da iğrenç bulunuyor. Oysa ki plasenta olmasaydı hiçbirimiz burada olamazdık.”
Jolene Spies, plasenta ile gerçekleştireceği ritüeli şöyle açıklıyor: “Bir Maori bebeği olarak oğlumun plasentası toprağa geri dönecek. Whenua sözcüğü hem plasentayı hem de toprağı ifade eden kutsal bir sözcük. İnanışımıza göre Whenua (plasenta), yine Whenua’ya (toprağa) döner, yenidoğan bebek ile Toprak Ana Papatuanuku’yu birbirine bağlayan göbek kordonu ile birlikte oğlumuzun eşi, yerel bir Tortora ağacının altına gömülecek.”
YORUMLAR