Lotus doğum...
Plasenta kısaca bebeğin eşi, hamileliğiniz boyunca bebek ve anne arasındaki bütün alışverişi sağlayan organdır. Bebeğin göbek kordonu plasenta ile bebeğin göbeği arasında uzanır. Gebeliğin erken dönemlerinde oluşur ve gelişir, bebeğin doğumundan kısa süre sonra da anne rahminden ayrılarak dışarıya atılır.
Plasenta gebelik boyunca anneden bebeğe besinlerin, proteinlerin, vitaminlerin, minerallerin, oksijenin geçmesini sağlar. Bebekten de anneye atıkların ve karbondioksitin geçmesini sağlar. Anne ve bebek arasındaki bu alışveriş plasentadaki çok ince damarlardan anne ve bebek kanının geçmesi sayesinde olur. Plasenta sadece anne ve bebek arasında alışverişi sağlamaz bunun dışında bazı hormonların üretimi ve salgılanması gibi önemli bir görevi de vardır.
Ne mucizevi bir organ değil mi? Ben en çok işlevinden çok etkilendiğim gibi görünüşünden de etkileniyorum. Mucize var ise, işte burada.
Peki, bebeğiniz doğdu. Ardından da bebeğinizin eşi yani plasenta doğdu. Normalde plasenta doğmadan bebeğin plasenta ile ilişkisi kesiliyor yani göbek kordonu kesiliyor. Bebek ilk gerçek dünyada ilk ayrılığını burada yaşıyor. Peki, göbek kordonunu kesmezsek, bebek doğduktan sonra plasentanın doğmasını beklersek ve bebek plasenta ile birlikte kendi istekleri ile vakti geldiğinde ayrılır ise ne olur? Lotus doğum olur.
Lotus doğumu göbek kordonunu kesmeden, bebekten ve plasentadan ayırmadan gerçekleştirilen; daha sonrasında kordonun kendi kendine düşmesini bekleyerek yapılan bir uygulamadır.
Doğum gerçekleşirken; bebek, kordon ve plasenta bir arada doğurtulur. Bebek dünyaya geldikten 2-3 gün sonra birbirlerinden ayrılana kadar da bebek onlarla birlikte yaşar. Lotus doğumunun kaynağı Hinduizm'e dayanırmış.
Ben ilk lotus doğumu duyduğum zaman çok etkilenmiştim, eşimle paylaştığım zaman kendisi şu yorumu yapmıştı: “Yok artık! O kadar da değil!” Evet, bence o kadar! Mantıklı düşünecek olursak, bebek ve eşi kendileri istedikleri zaman ayrılıyorlar. 9 ay boyunca birlikte yaşıyorlar, sonra birisi geliyor ve kesiyor. İlk ayrılık, ilk travma!
Belki birkaç gün bebek ve plasentayı birlikte taşımak çok pratik gelmeyebilir ama birkaç gün işte, idare edilebilir. Ben isterdim bebeğimin böyle bir tecrübe yaşamasını. Artık düşünürsek ikinciye…
Peki, nasıl bakacaksınız bu plasentaya?
Çok zor değil. Bebeğin doğumunun hemen ardından, plasenta da bebekle aynı ısıda tutulmalı ki kan ve hormonlar bebeğe aktarılmaya devam etsin. İlk saatler içinde plasenta yumuşak bir beze sarılmalı ve anne ile bebeğe yakında tutulmalı. Plasenta için özel bir kıyafet bile hazırlanıp, dikilebilir. Sonunda, plasenta, durulandıktan sonra ve kuruması için deniz tuzu ve bitkilerle (kuru lavanta) korunduktan sonra, özel bir beze konularak kurumaya bırakılmalı. Böylece kokması engellenecek ve kuruması hızlanacaktır. Sonrasında ise, plasenta anneye ve bebeğe yakın tutulmalı ve günlük olarak (kuruyup bebekten ayrılana kadar) bakımı yapılmalıdır. Birkaç gün sonra göbek kordonu kuruyup plasentadan ayrılıyor.
Bence çok etkileyici, denemek ister misiniz bilemem ama Türkiye’ de lotus doğum yaptıran doktor bulmanız gerekebilir öncelikle. Bu konu ile ilgili yabancı kaynak çok fazla. Bir takım siteler ve kitaplar var, dilerseniz siz de araştırabilirsiniz.
YORUMLAR