X

Hamileliğin 17. haftasında bebeğin durumu


17 haftalık bebeğinizin boyu 13-14 cm, ağırlığı ise 140-170 gr civarında. Plasenta ve göbek bağı artık net olarak görülebiliyor. Bebeğinizin oksijen alımından sorumlu olan ve 'bebeğin eşi' olarak da bilinden plasenta, 17. haftada bebeğinizle hemen hemen aynı büyüklüğe ulaşır. Plasentanın gelişimi devam edecek, ancak bebeğiniz ondan daha hızlı ve daha çok büyüyecek.


Bebeğin hareketleri ne zaman hissedilir?

Bazı anneler 15. haftada bebeğinin hareket ettiğini hissetmeye başlayabilir, ancak genellikle bebeğin hareketleri 17. haftada hissedilir. Eğer hala karnınızda ufak bir hareketlilik hissetmiyorsanız telaşlanmayın, her hamileliğin farklı ilerleyebileceğini hatırlayın. Zira bazı anneler de, 21. haftaya kadar bebeğinin hiç hareket ettiğini hissetmezler.



17 haftalık bebeğin görüntüsü:






Hamileliğin 17. haftasında annedeki değişimler

Hamileliğinizin 4. ayını tamamlamak üzeresiniz, karnınızın büyümeye başlamasıyla kendinizi daha 'hamile' hissetmeye başlamış olabilirsiniz! Gün içinde küçük sakarlıklar, dalgınlıklar oluyorsa endişelenmeyin. Vücudunuz hala iki kişilik hayatınıza alışmaya çalışıyor.


İlk haftalarda ağız-burun kuruluğundan şikayet ettiyseniz, şimdi de gözlerinizde kuruluk hissediyor olabilirsiniz. Hormonel değişikliklerin neden olduğu bu rahatsızlığı eczaneden alacağınız yapay göz yaşı damlalarıyla gidermeniz mümkün.



Hamilelikte hangi testler yaptırılmalı?


Hamilelikte yapılması önerilen testleri Op. Dr. Mehtap Derelioğlu anlattı: