X

Hamileliğin 23. haftasında bebeğiniz


Bu haftada bebeğinizin boyu 26-28 cm civarında, kilosu ise 550 gr kadar. Bu dönemde rahminizde yaklaşık 300-400 ml kadar da amiyon sıvısı bulunmaktadır.


23. haftada bebeklerin akciğerlerinden sürfaktan denen madde salgılanmaya başlar. Üretimi giderek artar ve 37. gebelik haftasında bebeğin akciğer gelişiminin tamamlanmasına yardımcı olur. Erken doğan bebeklerde akciğerlerdeki sürfaktan eksikliği nedeniyle akciğer fonksiyonlarını tam yapamaz ve solunum cihazına ihtiyaç duyarlar. Erken doğan bebeklere, akciğer gelişimine yardımcı olmak için sürfaktan verilir. Gebelik takiplerinde erken doğum tespit edildiğinde gebelere bebeğin akciğer gelişimine yardımcı olması için anneye kortizonlu ilaçlar uygulanır.


Bebeğin orta kulağı gelişimine devam etmekte kulaktaki kemikçikler gelişimini tamamlamaktadır. Dış ortamdan gelen sesleri duyar, ani ve yüksek seslere irkilerek cevap verebilirler.



23 haftalık bebek görüntüsü:





Hamileliğin 23. haftasında annede meydana gelen değişiklikler


Annelerde kilo artışı, rahim büyümesi ve hızla kilo almaya başlayan fetüs nedeniyle kadın alt taraflarda ağrı, kasılma ve hassasiyet başlayabilir. Aktif çalışan annelerde bu ağrılar biraz daha fazla olabilir. İstirahat ederek ve bol sıvı tüketimi ile bu ağrılar çoğu defa rahatlar. Önlemlere rağmen kasıklarda sık tekrarlayan gerilmeler erken doğum riskinin belirtisi olabilir. Bu dönemde mutlaka doktora başvurulmalıdır.







Gebelikte değişen hormonlar ve karın içi basıncının artışı genital bölgelerde kanamayı arttırır. Vajinada hormonların etkisi ile artış bir vajinal akıntı söz konusudur. Hormonal akıntı renksiz, kokusuz ve şeffaftır. Eğer vajinal akıntı kokulu, ağrılı, kaşıntı ve yanma hissi varsa rengi kanlı veya yeşil bol miktarda olursa yine doktora başvurulmalıdır. Altından bakteriyel veya mantar enfeksiyonu çıkabilir. Çok fazla tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar erken doğuma neden olabilir.


Bu dönemlerde erken doğuma neden olabilecek riskler yoksa cinsel ilişki devam edebilir.