X

Hamileliğin 26. haftasında bebeğiniz


Bebeğinizin boyu 26. haftada 34-36 cm iken kilosu 800 grama yaklaşmıştır. Cilt alt dokusu gelişmeye devam ettiğinden, kilo alımı hızla devam ediyor. Cildi hala kırışık ve ince, belirginleşmeye başlayan kılcal damarlar nedeniyle oldukça kırmızı görünüyor. El tırnakları da görülmeye başlıyor.


Bu haftalarda bebeğin duyu sistemleri de hızlı bir şekilde gelişmeye başlıyor. 25. haftada seslere karşı duyarlı olmaya başlayan bebek, ışık ve sese karşı güçlenen duyuları sayesinde artık parlak ışığa da tepki verebiliyor.


Bebeğinizin akciğer gelişimi de devam etmekte. Bronşların uç kısımlarındaki küçük hava kesecikleri gelişimini sürdürüyor. Ultrasonografide bakıldığında, bebek kasları ile solunum hareketleri yaptığı görülebilir. Bu tıpkı nefes alma provası gibidir, bebek hala plasentadan beslenirken, akciğer gelişimi için egzersiz yapıyor denilebilir.



26 haftalık bebek görüntüsü:









Hamileliğin 26. haftasında annede meydana gelen değişiklikler


Hamileliğinizin altıncı ayı bitmek üzere! "İkinci trimester" olarak da anılan ikinci üç ayınızın sonuna geldiniz. Artık karnınız iyice büyüdü, birçok hamile gibi siz de bu ayda artık hamileliğe "alışmış" olabilirsiniz.







Hamilelikle birlikte dolaşım sisteminiz her zamankinden daha yoğun çalışıyor. Karnınızda büyüyen bebeğin gelişimini tamamlayabilmesi için bolca oksijene ve besine ihtiyacı var. Özellikle rahminize giden kan akışının daima rahat olması gerekli. Bu yüzden bu haftalarda, özellikle yatarken, vücudunuzu nasıl rahat ettireceğinizi iyi bilmeniz gerekiyor. Uzmanlar yan yatarken sol tarafa yatmanın bebek için en uygun pozisyon olduğu görüşünde. Çünkü böylece rahme giden kan damarlarında baskı oluşmuyor. Otururken de mümkün olduğunca dik oturmanız hem kan dolaşımınız için, hem de sindirim sisteminiz için daha faydalı.









Doğum planı hazırlamalı mısınız?

Doğum planı yazmak, doğumunuzun nasıl gerçekleşeceği hakkında düşünmenize olanak sağlar; doktorunuz ve partnerinizle doğum tercihlerinizi konuşmak için de iyi bir fırsat yaratır. Ne şekilde doğum yapacaksınız? Bunu araştırırken doğum yolları hakkında bilgiler de edinirsiniz. Ama aklınızda olsun ki doğum planınız ne olursa olsun, doğum olayı önceden kestirilemez ve son ana kadar her şey değişebilir!


Doğum planı hazırlarken kendinize sormanız gereken sorular şunlar:















Hamileliğin 26. haftası ile ilgili uzman görüşü:

Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu, hamileliğin 26. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:



Gebeliğin 20. Haftasından sonra özellikle gebelerde tansiyon yükselmeleri olabilir. Gebelerin %5–10'unda gelebiliğe bağlı tansiyon izlenir. Bu nedenle gebelik takiplerinde her ay kilo ve tansiyon takibi yapılmalıdır. Gebeliğe ait tansiyon yükselmelerinin yanı sıra ödem dediğimiz ayaklarda ve bacak üstlerinde şişme, idrarda protein kaybı ile olan preeklampri adı verilen gebelik zehirlenmesi önceden tespit edip tedbir alınabilir. Gebeler tuzlu baharatlı gıdalardan uzak durmalı istirahat dönemlerine dikkat etmeli ve diyetlerinin düzenlenmesi gerekir.





Ödemin eşlik etmediği sadece tansiyon yüksekliği tespit edilen gebelerin dâhiliye doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir. Gebelikte tansiyon yükselmeleri için verilebilecek ve bebeğe zararı olmayan tansiyon ilaçları mevcuttur. Tansiyon yükselmesi yaşayan gebelerin takibi daha sık ve dikkatli yapılmalıdır.