Hamileliğin 24. haftasında bebeğiniz
Boyu 30 cm olan bebeğinizin kilosu yaklaşık 600–750 gr. Ayakları, doğuma kadar iki katı daha büyüyecek! Her geçen gün, dış ortamda yaşama şansı atacak şekilde organları da gelişiyor. Ağznda tat duyusu bu haftalarda oluşmaya başlıyor. Cildinde de değişiklikler meydana geliyor, ilk haftalardaki saydamlığı büyük ölçüde azalmış durumda.
24 haftalık bebek görüntüsü:
Hamileliğin 24. haftasında annede meydana gelen değişiklikler
Annelerde bu haftalarda en sık karşılaşılan problem, hızlı kilo alımıdır. Genellikle gebelik sürecinde alınması gerekli olan kilo 12–14 arası olmaktadır. Buna göre fazla ya da az kilo aldığınızı düşünüyorsanız, doktorunuza danışabilirsiniz.
Beslenme şekilleri, metabolizmanın yavaşlaması ve iştah artışı bu dönemde sık kilo alımına neden olur.
Gebenin ağırlaşmış olması bazen egzersizlerden ve yürüyüşlerden uzak kalmasına neden olur.
Bu haftalarda mutlaka uzman gözetiminde egzersizler yapılmalıdır. Günlük yorgunluk durumuna göre sabah - akşam 30 dakikalık kısa yürüyüşler yapılabilir.
24. haftada yapılan "Şeker Taraması"
Gebeliğin 23–29. haftaları arasında 50 gr glukoz tarama testi (şeker yüklemesi) yapılır. Bu test, gebelikte gizli şeker riski olup olmadığı hakkında bilgi verir. 50 gr glukoz taraması sonucunda ölçümü 140 mg/dl üzerinde olan gebeler risk grubundadır. Risk grubunda olan gebelere 3 saatlik 100 gr’lık glikoz tolerans testi yapılmalıdır. Yapılan testte 2 değeri yüksek çıkan gebeler dâhiliye uzmanına ve diyet uzmanına yönlendirilerek hem beslenmeleri hem de glikoz diyetleri ayarlanmaktadır.
Gebelikte ortaya çıkan diyabet, çoğu zaman diyet ile düzenlenir. Gebelikte ortaya çıkan diyabet bebekte sakatlığa neden olmaz. Şekerin kontrolsüz olması anne karnında bebeğin hızlı büyümesine neden olur. Yeni doğan bebekte hipoglisemi ve ani kan şeker düşmelerine neden olabileceği gibi, erken sarılık ve kalsiyum düşmelerine de neden olduğu görülür. Gebelikte şeker düzeyi kontrol altında tutulduğunda doğum sonrası bebekte oluşabilecek birtakım metabolik problemler ortadan kaldırılabilir.
Hamilelikte tetanoz aşısı
Bu haftalarda gebelere tetanoztan koruyucu aşılar önerilir. Ülkemizde 20. haftadan sonra 1 ay ara ile göbekten iki doz tetanoz aşısı yapılıyor.
YORUMLAR