Kötü bir ilişkiyi çatışmaların, çekişmelerin ve saygısızlığın bol olduğu, kişilerin birbirini baltalamaya çalıştığı ve bağlılık eksikliği olan bir ilişki olarak tanımlayan iletişim ve psikoloji uzmanı Dr. Lillian Glass, kötü ilişkilere dair şunları söylüyor: "Her ilişkinin inişleri ve çıkışları vardır fakat kötü bir ilişkide devamlı bir huzursuzluk bulunmaktadır. Bu devamlı huzursuzluk da kötü günlerin iyilerden çok olmaya başladığını gösterir." Aile sağlığı uzmanı Dr. Kristen Fuller ise kötü ilişkilerin ruhen, zihnen ve hatta fiziksel olarak bile partnerlere zarar verebileceğini söylüyor. Fuller buna ek olarak arkadaşlık ilişkilerinin de kötü ve zarar verici ilişkiler olabileceğini belirtiyor.
İlişkinin kötüye gitmesinin nedenleri nelerdir?
Fuller’a göre birbirini sürekli baltalamak veya partnerine isteyerek veya istemeyerek zarar vermek kötü bir ilişkinin başlıca sebeplerinden. Bazen kişiler yaptıklarının farkında olmazlar ve yaptıkları kötü davranışlarının arkasında çok farklı nedenler bulunur. Çocukluğunda ailesi tarafından yeteri kadar sevilmemek, okulda zorbalığa maruz kalmak gibi faktörler insanların ilerleyen yaşlardaki davranışlarını açıklamak için önemli ipuçları olarak görülebilir. İlişkilerin kötüye gitmesinin nedenleri ile ilgili bir başka teori ise Glass’ın da savunduğu "birbirleriyle hiç uyuşmayan insanların bir araya gelmesi." Örneğin alıngan biriyle iğneleyici bir şekilde konuşmaya bayılan birinin birlikte olması gibi. Ne kadar çekilmez bir ortam oluşacağını tahmin edebiliyorsunuz değil mi?
Kötü ilişkinin verdiği işaretler nelerdir?
Herhangi bir şekilde şiddet, taciz veya aşağılama içeren davranışlara derhal müdahele etmek gereklidir. Fakat bu gibi istisnaların dışında çoğu durumda kötü bir ilişkinin verdiği işaretler daha zor algılanır. Kötü bir ilişkinin ilk ve aslında en basit işareti devamlı olarak mutsuz olmaktır. Eğer bir ilişki size artık mutluluk vermiyorsa, sizi sinirlendiriyor veya geriyorsa ilişkiniz kötü bir ilişkidir. Ayrıca mutlu çiftleri kıskandığınızı fark ediyorsanız bu da kötüye işaret! Bunun yanı sıra ilişkinizdeki diğer değişimleri de göz ardı etmemelisiniz. Partnerinizden ayrı bir etkinlik yaptığınızda kendinizi kötü hissediyorsanız, kendi kişisel alanınızın farkında değilseniz ve kendinizi tamamen partnerinize adıyorsanız bu da sağlıklı bir ilişkiniz olmadığını gösterir. Konuşmalarda farkında olmadan kullanılan ve ayrılığın belirtileri olan bazı sözcükler de bulunuyor. İşte ayrılığın yaklaştığını anlamanızı sağlayacak kelime ve cümleler...
Peki ne yapmalısınız?
Eğer ilişkinizdeki ciddi sorunlar artık gözünüze batmaya başladıysa harekete geçmeniz gerekiyor. Fiziksel şiddette maruz kalıyorsanız hemen profesyonel yardım almanız gerekli. Eğer duygusal olarak yıpranıyorsanız da bu konuyu atlatıp atlatamayacağınıza karar vermelisiniz. Sevgilinizin yaşadığı veya sizin yaşadığınız depresyon, travma gibi psikolojik sorunlar varsa ve bunu tek başınıza aşamıyorsanız psikolojik destek alabilirsiniz. Fakat böyle bir durum söz konusu değilse ve bazı şeyleri aşamıyorsanız ayrılmak iki taraf için de daha doğru olacaktır.
YORUMLAR