X

Uzman Diyetisyen Çağatay Köşkeroğlu, beyaz çay hakkında bilinmeyenleri anlattı.


Beyaz çay nedir?


Beyaz çay, aslında siyah çay ve yeşil çay ile aynı bitkiden elde ediliyor. Camellia Sinensis adı verilen bitkiden elde edilen çayların arasındaki farkı ise hem seçilen yapraklardan hem de işleniş şeklinden kaynaklanmaktadır. Bu çaylar aynı bitkiden toplanmış olsalar da lezzetleri birbirinden oldukça farklıdır. Geçmişi oldukça eski olan beyaz çayın tarihi Çin’e dayanmaktadır. Beyaz çayın çok faydalı olduğu bilindiğinden, yabancı ülkelerden gizli tutulmuş ve sadece imparator ailesi için üretilmiştir. Günümüzde hala en az üretilen çay cinsidir.


Beyaz çay, Camellia Sinensis bitkisinin yapraklarının tam olgunlaşmadan toplanması sonucu ortaya çıkar. Yapraklar tam olarak olgunlaşmadığı için beyaz tüysü bir görüntüsü olur. Beyaz çay adını bu görüntüsünden almıştır. Beyaz çayın birçok çeşidi vardır. Bu çeşitler aromaya, tomurcuk sayısına, yapraklarına göre değişiklik gösterir. En kaliteli beyaz çay silver needle olarak bilinen çaydır. Bu çay tamamen açılmamış yapraklardan oluşur.


Beyaz çayı tek tek el ile toplandığı ve işlem görmediği için daha doğal ve faydalıdır. Ek olarak, daha az işlem gördüğünden kateşin adı verilen antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Kateşinler kanserli hücrelerin oluşumunun engellenmesinde, beyin gelişiminin sağlanması gibi birçok etkileri vardır. Uzman Diyetisyen Çağatay Köşkeroğlu, adını sıkça duyduğumuz beyaz çayın diğer faydalarını şöyle sıraladı:













Surp Agop Hastanesi'nden Diyetisyen Gülhan Koca beyaz çay hakkında bilgiler veriyor.


Beyaz çayın faydaları nelerdir?













Beyaz çayın bir diğer faydaları da şunlardır;


Beyaz çay nasıl tüketilmeli?


Beyaz çay kesinlikle kaynatılmamalıdır. Demleme yöntemiyle 5-6 dk bekletilip içilebilir. Sallama çay için ise 1 dakikalık bekleme süresi yeterli olacaktır. Hafif bir tadı olduğu için baharatlı yemeklerden sonra içilmesi takdirde tadını alamayabilirsiniz. Bu yüzden hafif yemeklerden sonra içilmesi daha doğru olur.



Referanslar:

1) Uzman Diyetisyen Çağatay Köşkeroğlu

2) Diyetisyen Gülhan Koca, Surp Agop Hastanesi