Özellikle karaciğer ve safra kesesi için çok faydalı olmasıyla bilinen enginar bitkisi, çiçeklerinin içindeki etli kısımları ile sofralarımızı süslüyor. Mart ayında başlayan enginar mevsimi, yazın sona eriyor ancak bu muhteşem bitkinin şifalı etkilerinden faydalanmak için enginar mevsimini beklemenize gerek yok.
Enginar yaprakları nasıl kurutulur?
Ayıklanan enginar yaprakları, kuru ve temiz bir yere serilerek gölgede kurutulmalıdır. Yaprakların iyice kuruduğundan emin olduktan sonra bir torbaya veya kavanoza alarak saklayabilirsiniz. Enginar yaprağı, birçok aktarda da hazır kurutulmuş halde satılmaktadır.
Enginar çayı tarifi
Enginarın çiçeklerini oluşturan kabuksu yapraklar, kurutularak tüketilebiliyor. Kurutulmuş enginar yapraklarından hazırlanan çay ile de enginardan faydalanmak mümkün. İyi bir enginar çayı demlemek için 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş enginar yaprağı, bir su bardağı kaynamış suyun içerisine ilave edilir ve 5 dakika daha kaynatılır. Ağzı kapalı şekilde 10-15 dakika kadar demlendikten sonra içilir.
Enginar kürü şeklinde uygulamak için, daha büyük miktarlarda da enginar çayı hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir bütün enginarı, yapraklarını parçalayarak bir tencereye alın, üzerine bir litre sıcak su ekleyerek 15 dakika boyunca kaynatın. Ağzını kapatarak 15 dakika demledikten sonra süzün. Bu çayı her gün yemeklerden önce bir bardak olacak şekilde içebilirsiniz.
Enginar çayının faydaları nelerdir?
- Enginar bitkisi A, B2, C ve D vitaminleri içerir.
- Potasyum, demir, fosfat, kalsiyum, manganez mineralleri bakımından zengindir.
- İçeriğindeki sinarin maddesi, karaciğer ve safra kesesinde biriken zararlı maddelerin vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.
- Kolesterolü ve trigliseridi düşürür.
- Kan şekerini dengeler.
- Cinsel gücü artırır.
- Bağırsakları yumuşatır.
- İdrar söktürür.
- Vücuda dinçlik verir.
Enginar çayının olası yan etkileri
Papatyagiller familyasına ait bir bitki olan enginar, bu aileden başka bitkilere (papatya, krizantem gibi bitkilere) alerjisi olan kişilerde de alerjik reaksiyona neden olabilir.
İdrar kaçırma ve benzeri sorunları olan kişilerin enginar çayı içerken dikkatli olması gerekir. Diüretik etkisi nedeniyle idrara çıkma sıklığını artırabilir.
YORUMLAR