Bağırsaklarda yer alan yararlı bakterilerin artmasını sağlamak daha sağlıklı bağırsaklara sahip olmak için yapılması gereken temel şeylerin başında geliyor. Bunu yapabilmek içinse beslenme alışkanlıklarınızda ufak değişiklikler yapmak yeterli.
Daha fazla prebiyotik alın
Artık biliyoruz ki bağısaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sağlığı genel sağlığımız açısından oldukça önemli. Bu bakteriler bağışıklık sistemini düzenlemede de çok önemli bir role sahipler. Bu bakterilerin sağlığı içinse prebiyotik açıdan zengin beslenmek gerekiyor.
Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki prebiyotikler, insulin ve kolesterol seviyesini azaltıyorlar. Kalp hastalıklarını ve diyabeti de önlemede etkili olan prebiyotikler ek gıda olarak da alınabilirken kuşkonmaz, pırasa, muz, sarımsak ve yer elması gibi besinlerde de bulunuyor.
Lifli ve tam tahıllı besinlere yönelin
Elma, enginar, yabanmersini, leblebi ve bezelye gibi lifli besinleri tüketmek bağırsaklara zararlı olan bakterilerin büyümesini sınırlar ve yararlı bakterilerin artmasına yardımcı olur.
Mayalı ürün tüketiminizi artırın
Kefir, doğal yoğurt, kombu çayı ve fermente edilmiş soya sütü gibi mayalı ürünler, faydalı yararlı bakterilerin sayısını artırırken, enterobakteriler adı verilen ve birçok hastalığa sebep olan bakterilerin de üremesini engellemeye yardımcı olur. Ev yoğurdu laktik asit bakterilerince zengindir ve inflamatuvar bağırsak hastalığına sahip olan insanların tedavilerinde de yararlı etikileri gözlemlenmiştir. Yoğurdun aromalı, şeker ihtiva eden çeşitlerinden ise kaçınmak daha doğru olur.
Polifenollere öncelik verin
Polifenoller bağırsak bakterileri tarafından sindirilen bitki bileşikleri olarak tanımlanabilir. Polifoneller, tansiyon ve kolesterolü düşürmede oldukça etkililerdir ve badem, yabanmersini, brokoli, yeşil çay, kakao ve kırmızı şarap gibi besinlerin içinde bulunurlar.
Yapay tatlandırıcılardan kaçının
Yapay tatlandırıcılar genellikle şekerin yerine geçen besinlerin içinde bulunur. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre ise yapay tatlandırıcılar, zararlı bağırsak bakterileri üretimini artırır. Bu da kan şekerinin yükselmesine ve matabolik hastalıklarakarşı bağışıklığın azalmasına sebep olur.
Emzirmenin önemi
Birçok araştırmanın sonucuna göre ilk 6 ay anne sütüyle beslenen bebeklerin bağırsak gelişiminin mama ile beslenenlere kıyasla daha sağlıklı olduğu gözlemlenmiş. Ayrıca emzirilen çocukların alerjilere, obeziteye, diyabete ve lösemiye yakalanma olasılıklarının daha az olduğu tespit edilmiş.
Vejeteryan beslenmeyi deneyin
Araştırmalar göre vejeteryan beslenmek insan bedeninde hastalığa sebep olan bazı bakterilerin üretilmesini azaltmada büyük bir öneme sahip. Ayrıca bu şekilde beslenmek tip 2 diyabet hastaları ve hipertansiyonu olan insanlar için de faydalı.
Kaynak
YORUMLAR