X

Lisanslı sporcuydum, sakatlanıp bıraktım” klişesiyle en az bir kez karşılaşmadıysanız hayatınızı gözden geçirmelisiniz, bir şeyler normal değil. Bir de spor hayatını bitirecek kadar olmasa da hafif sakatlıklar geçirerek egzersize ara verenler var. 2 gruba da iyi haber: Sakatken spor yapmaya devam edilebilir.


Princeton Üniversitesi, sporu bırakmanın depresyon ve hatta intihar fikrini tetikleyebileceğini söylüyor, dolayısıyla sakat da olsak bir yol aramakta, harekete devam etmekte fayda var ama belli uyarıları gözeterek. Örneğin Sports International Eğitmeni Serhat Çamkerten’e göre öncelikle ağrı azaldıktan ve doktorunuz onay verdikten sonra egzersize başlamalısınız. Ayrıca sakatlık döneminde ısınma ve esneme hareketleri normalden daha uzun tutulmalı. Spor normalden düşük seviyede yapmalı, aşırı aktiviteden mutlaka kaçınılmalı.



Ohio State Üniversitesi ise “Sakatlık vücudunuzun alt bölümündeyse kürek hareketleri işinize yarayabilir” diyor, “Şayet sakatlık yukarıdaysa, pedal çevirerek ihtiyacınız olan endorfini salgılayabilirsiniz”. Ancak sorun sırt veya karın bölgesindeyse hemen hemen tüm egzersiz formları sakıncalı olabilir, dikkat!


New York Montefiore Tıp Merkezi’nden kardiyolog Dr. Pedro Villablanca “Gördük ki yapılan her hareket faydalı. Ayakta durma, gerinme, hatta sakız çiğnemek bile saatte 15 kalori yakmanızı sağlar, yeter ki hareket edin” diyor. Sakatsanız ve yürümek, yüzmek gibi standart aktiviteler sizin için imkânsızsa, sandalyenizden kalkmadan yapacağınız esneme hareketleri formda kalmanıza yardım ediyor.”


Nelere dikkat edilmeli?

Eğitmen Serhat Çamkerten, sakatken egzersiz yapmanın püf noktalarını anlattı:


















Haber: Gizem Sevinç Selvi