X

Terin buharlaşmasıyla ısı kaybediliyor ve vücut ısısının sabit kalması sağlanıyor. Terin içeriği su, sodyum, klor, potasyum gibi maddelerden oluşuyor ve içindeki organik madde miktarının artması terin kötü kokmasına yol açıyor.


Terlemeyi artıran normal durumlar arasında içinde bulunulan ortamın sıcaklığının artması, efor sarf etmek, aşırı heyecanlanma ve nemli ortamlarda bulunma gibi nedenler yer alıyor. Ancak gün içinde sürekli terlediğini hisseden, koltuk altındaki aşırı terlemeyi ve ter kokusunu deodorant kullanmasına rağmen durduramayan ya da elleri sürekli terlediği için başkalarıyla tokalaşmaktan çekinen çok sayıda insan da bulunuyor. Aşırı terleme olarak kabul edilen durumlar, kalp hastalıklarından sinirsel hastalıklara pek çok rahatsızlığın belirtisi olabiliyor.


Nedenleri çok çeşitli

Aşırı terlemenin bir hastalık belirtisi olup olmadığını anlamak için bazı tetkiklerin yapılması gerekiyor. Bu nedenle aşırı terlemeden şikâyetçi olanların mutlaka bir dahiliye uzmanına başvurmaları gerekiyor. Aşırı terlemeye yol açan durumlar arasında başı, böbrek bezinin ani olarak uyarılmasıyla sempatik sistemin aktive olması çekiyor. Bu durumda kişi bol miktarda soğuk ter döküyor. Ani tansiyon düşmesi, ani şeker düşmesi, aşırı kanamalar, kalp krizi ve erken dönem sıcak çarpması gibi rahatsızlıkların belirtileri arasında da aşırı terleme yer alabiliyor. Çocuklardaysa akrodini rahatsızlığı terlemeyi artırıyor Bu hastalıkta, aşırı terlemeyle birlikte el ve ayak parmaklarında ağrı, şişme ve pembeleşme görülüyor.


Terlemeyle ilgili bozukluğa yol açan sistemik hastalıklar












Kıyafet seçimine dikkat

Kıyafet seçimi terlemeyle mücadelede önemli rol oynuyor. Beyaz renkli, hafif, pamuk elyaf içeren giysi ve çorapların tercih edilmesi öneriliyor. Sentetik kumaşlardan uzak durulması gerekiyor. Terleme görülen bölge için pudra ve solüsyonlar kullanılabiliyor. Pudra nemi alıp bölgenin kurumasını, antiseptik ilaçlar ise ikincil enfeksiyonun yerleşmesini önlüyor.


Aşırı kilo terlemeyi tetikliyor

Stres de terlemeye yol açan faktörler arasında yer alıyor. Stresin neden olduğu aşırı terleme; avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı, nadiren yüz ve kasıkta görülüyor. Bakteri daha kolay ürediği için aşırı terleme olan bölgelerde ortaya çıkan kötü koku fiziksel ve sosyal hayatı olumsuz etkiliyor. Bu; özellikle el, ayak tabanı, yüz ve gövdede görülüyor. Terlemeyle stres arasında bir kısırdöngü oluşuyor. Stresle birlikte bu bölgelerde hızlı bir terleme oluşuyor.