X

Günümüzde cep telefonları, e-postalar, internetteki sayısız sosyal mecra, trafik gürültüsü, iş yoğunluğu, kalabalık şehir hayatı derken, beyin yorgunluğu pek çok kişi için, şiddeti giderek artan bir problem haline geldi.


Beynim dolu, hiçbir şey düşünemiyorum, ağır stres altındayım, yaşadığım olayların etkisinden kurtulamıyorum, son zamanlarda başarı grafiğim çok düştü, hatalı kararlar alıyorum, işlerimi takip ve kontrol edemiyorum diyorsanız, “beyin yorgunluğu” yaşıyor olabilirsiniz… Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz bu konudaki görüşlerini ve önerilerini bizlerle paylaştı.


Sonbahar mevsiminde daha çok görülen beyin yorgunluğunda en çok karşılaşılan şikâyetler, unutkanlık, dikkat eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenmedir.


Beyin yorgunluğunda beyinin kayıtlama merkezi Alzheimer hastalığındaki gibi bozulmamıştır ancak yeni bellek kaydında gecikme ve zorlanma vardır. Örneğin kişi okuduğu şeyleri anlamak için tekrar okumak zorunda kalabilir. Kitabın bir sayfasını okunurken, bir önceki sayfaya sık sık bakılabilir gibi…



Bu yorgunluk ekonomik verilerle uğraşan kişilerde, yoğun iş temposuna maruz kalan yöneticilerde, elemanlarda, öğrencilerde ve buna benzer birçok meslek grubunda daha sık rastlanır.




Nedenleri:










Beyin yorgunluğuna karşı yapılabilecekler:








İyi gelen besinler: