X

İngiliz Profesör Russel Foster, 5 saatten az uyuyanların sigara tiryakileri kadar tehdit altında olduğunu açıklamıştı. İsveç’teki Uppsala Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü’nün bilim adamları da tek bir gece uykusuz kalmanın bile bedenin biyolojik saatini kontrol eden genlerde anında değişime yol açtığını belirtti. Oysa Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de uykusuzluk çok yaygın... Durum epey ciddi. Araştırmalara göre yüzde 80’imiz hayatımızın en az bir döneminde uykusuzluk yaşamışız. Kronik uyku problemiyle mücadele edenlerin sayısı ise 5 milyonu aşmış. Her geçen gün de artıyor.


Nasıl tanı konur ve baş edilir? Tüm bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını Prof. Dr. Yaşar Kütükçü’yle konuştuk.


Kaç tip uykusuzluk var?

3 tip uykusuzluk var. Bunlardan ilki geçici uykusuzluk. Bu otel odası, arkadaş evi gibi alışık olunmayan ortamlardan ya da sınav, iş görüşmesi gibi gerginlik yaratan durumlardan dolayı ortaya çıkar. İkincisi kısa süreli uykusuzluk ki bu hastalık, gerginlik yaratan bir olay sonrası ortaya çıkar ve 1-4 hafta içinde sebebin ortadan kalkmasıyla düzelir. Bu kişilerde uykusuzluk uzun süreli hale dönüşebilir. Son olarak uzun süreli uykusuzluk... Aylarca sürer, bu kişilerin bir uzman hekim tarafından değerlendirilmesi, tedavi olması gerekir. Genellikle psikolojik-psikiyatrik bozukluklar, huzursuz bacak sendromu gibi uyku bozuklukları, Alzheimer, Parkinson hastalığı gibi dejeneratif beyin hastalıkları neden olur.

Uykusuzluk nelere yol açar?

Uykusuzluk gün içinde baş ağrısı, dikkat ve konsantrasyon azlığı, huzursuzluk, sinirlenmeye yol açar. Kişi depresif ve sinirli olur.



Nasıl tanı konur?

Uykusuzluğun tanısını koyabilmek için ilk yapılması gereken hastadan ayrıntılı hastalık öyküsü almaktır. Uykusuzluğun süresi, yakınmanın başlangıcında yaşanan herhangi bir sosyal olay (bir yakınının vefatı, iş veya şehir değiştirme gibi) uyku sırasında horlama, solunum durması, kol ve bacaklarda hareket etme isteği gibi yakınmalar ve uykusuzluğa eşlik eden diğer hastalıklar mutlaka değerlendirilmeli.


Tedavi seçenekleri neler?

Öncelikle melatonin desteği gibi basit tedaviler denenir. Bu hem uykunun yapısını düzeltir, kişinin uykuya dalmasını kolaylaştırır hem de demans bulunan hastalarda uykusuzluğun neden olduğu etkileri ortadan kaldırabilir. Şartları sağladıktan sonra hastaya tespit edilen sebebe yönelik tedavi uygulanır. Hastada depresyon tespit edilmişse buna yönelik tedavi yapılır. Eğer huzursuz bacak sendromu tanısı aldıysa bu durumun uygun şekilde, ilaç veya diğer yöntemlerle, tedavi edilmesi yakınmayı ortadan kaldırır. Diş sıkması nedeniyle uyuyamıyorsa bu tedavi edilmelidir.




‘Uyku hijyeni şart’

Uykusuzluktan şikâyetçi olanlara tavsiyeleriniz neler?


Tedavide en önemli adım, uyku hijyenini yani rahat uyuyabilmek için uygun şartları sağlamak ki bunun için tavsiyelerim şöyle:




Peki saat kaç?

ABD Ulusal Uyku Vakfı’na göre ideal uyku süresi...



3 saat

Midenin boşalması, gece rahat nefes almak ve kalp üstündeki basıncı azaltmak için akşam yemeğiyle uyku arasında en az 3 saat olmalı.

Uyku hakkında bilinmeyenler






Hiçbiri işe yaramadıysa uyumanızı kolaylaştıracak 2 uygulama


Sleepmaker Rain: Daha rahat bir şekilde uykuya dalmanız için aradığınız bütün sesler uygulamada mevcut.

Relax & Sleep Well: Bugüne kadar 2 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan uygulama, meditasyon dünyasının ünlü isimlerinden Gleen Harrold’ın katkılarıyla hazırlandı ve hem motivasyon hem de kaliteli bir uyku için aradığınız birçok materyali ayağınıza getiriyor.

Oxford Üniversitesi'nin iyi uyku için 7 önerisi


Oxford Üniversitesi’nden Profesör Russell Foster’a göre iyi uykunun olmazsa olmazları...