X

İdrarınız, sağlığınız hakkında birçok şey söyler. Rengi, vücudunuzdaki su seviyesi, beslenme alışkanlıklarınız ve potansiyel, teşhis konulmamış sağlık sorunlarınız açısından önemli bir göstergeyken, idrarınızın kokusu da vücudunuzda olanlar hakkında ipuçları edinmenizi sağlar.


Columbia Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ojas Shah “Yeterince su tüketiyorsanız normal idrar, genellikle çok az kokar” diyor ve idrarınızın normalden daha fazla kokulu olmasının sağlık sorunlarının sinyali olabileceğini ekliyor.


İşte idrarınızın kokmasına sebep olabilecek bazı şeyler:

Susuz kaldınız

Yeterince su içmiyorsanız idrarınızdan güçlü bir amonyak kokusu gelebilir. İdrarınızı yeterince seyreltecek su olmadığından idrar atık maddelerle yoğunlaşır ve rengi koyulaşır. Bu da kokmasına neden olur. Daha fazla su içtiğinizde koku normale dönecektir.


İdrar yolları ya da mesane enfeksiyonunuz var

“İdrar enfeksiyonları, idrarın oldukça kötü kokmasına sebep olur” diyen Prof. Dr. Shah bu durumun idrar yolları enfeksiyonu, mesane enfeksiyonu ya da mesane iltihaplanması gibi çeşitli sorunların işareti olabileceğini belirtiyor. İdrarınızın çok kötü koktuğunu fark ettiyseniz, kontrol amacıyla doktorunuza başvurmanızda fayda var.


Çok fazla kahve içtiniz

Hiç, fazla kahve içip idrarınızdan kahve kokusu aldınız mı? Prof. Dr. Shah, kahve sindirimden geçtikten sonra içindeki bir maddeden dolayı kokusunun kaldığını, bu nedenle idrar çıkışı olduktan sonra bile kokunun alınabildiğini söylüyor.



Bol bol sarımsak ya da soğan yediniz

Soğan ve sarımsak yalnızca nefesinizi değil, idrarınızı da oldukça kötü kokutabilir. Tıpkı kahvede olduğu gibi kokunun idrardan bile alınabilmesine neden olabilir.


Kuşkonmaz yediniz

Kuşkonmaz, kokulu idrarın klasik suçlularından birisidir. Prof. Dr. Shah “Bazı insanların vücudunda, kuşkonmazı spesifik bir yolla parçalayarak kötü kokmasına sebep olan bir enzim bulunur” diyor. Uzmanlara göre, bazı insanlarda bu enzimden bulunmuyor.


Diyebetiniz var

Prof. Dr. Shah “Teşhisi konmamış ya da takibi yapılmayan diyabete sahip insanlar, idrarlarının tatlı bir şekilde koktuğunu fark edebilir” dedi ve şunları ekledi: “Diyabetiniz yoksa bolca tatlı tüketseniz dahi diyabetli kişinin idrarındaki gibi bir koku almanızın mümkün değildir.”


Bağırsaklarınızdan mesanenize sızıntı var

Fistül, iki vücut parçası arasında yaralanma, enfeksiyon, ameliyat ya da iltihap sonucu oluşabilen anormal bağlantıdır. “Mesane ve bağırsaklar arasında fistül oluşabilir” diyen Prof. Dr. Shah son olarak şunları ekledi: “Bağırsak içeriği ile mesane içeriği karıştığında idrar oldukça kötü kokabilir. Hatta idrarınızda tanecikler bile görebilirsiniz. Bu durum, Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak sorunları yaşayan insanlarda görülebilir. Bazı kanser türleri ve radyasyon terapisi de bu bölgede fistül oluşumuna sebebiyet verebilir. İdrarınızın çok kötü kokması durumunda hemen doktorunuza görünün – özellikle de bu sorunlardan birine sahipseniz.”