Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, hem kendimizin dillendirdiği, hem de çevremizdekilerden en sık duyduğumuz sağlık şikayetlerinden birisinin baş ağrıları olduğunu söyledi. Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, "Baş ağrısı başın herhangi bir noktasında başlayabilir ve başın iç kısmı haricinde, kafa derisini ve yüzü de kapsayabilir. Birbirinden oldukça farklı sebepler bu ağrılara yol açar" dedi.
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar’a göre tekrarlayan baş ağrısının olası nedenleri arasında vitamin eksikliği ya da farklı hastalıklar olabilir. İşte bunlardan bazıları:
D vitamini yetersizliği
D vitamini seviyesinin düşük olmasının temelinde 2 neden vardır. Birisi genetik olarak düşük olması durumudur. Bu durumda doktorunuzun kontrolünde D vitamini desteği almanız gerekecektir. İkincisi ise güneşi vücudunuzun yeteri kadar görmemenizdir. Çalıştığınız ortam nedeni ile vücudunuz güneşten yeteri kadar yararlanamaz ki bu durum vücudunuzda ciddi olumsuz etkilere neden olur. Bunlardan birincisi ciddi halsizlik, yorgunluk ve dinlenememe durumudur. İkincisi ise baş ağrısına neden olur.
D vitamini eksikliğinin herhangi bir besin ile bütünüyle takviye edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle güneş ışığından yeterli kadar yararlanmanız gerekir. Gün içerisinde 30 dakika güneş görmeniz yeterli olacaktır.
B12 yetersizliği
Baş ağrınızın nedenlerinden birisi de B12 vitamininin yetersizliği olabilir. B12 vitamininin temel besin kaynağı hayvansal kaynaklı ürünlerdir. Süt, yoğurt, ayran, et, tavuk, balık veya peynir gibi ürünlerin içerisinde bulunan B12 vitaminin gün içerisinde tükettiğiniz beslenme programında yeterli seviyede bulunması önemlidir. Eğer genetik olarak B12 vitamini seviyeniz düşükse doktor kontrolünde B grubu vitaminini destek olarak alabilirsiniz.
Demir yetersizliği
Türkiye'de demir yetersizliği seviyesi oldukça yüksektir. Bunun temel nedeni et ürünleri ile birlikte sürekli olarak süt ürünlerinin bir arada tüketilmesidir. Demir yetersizliğinin olması vücudunuzun yeteri kadar oksijen kullanamaması anlamına gelmektedir. Bu durum hem metabolizmanızı yavaşlatır hem de gün içerisinde sizi halsiz ve yorgun olmanıza neden olur. Eğer yoğun çalışan biri iseniz baş ağrısı yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Demir yetersizliği olan bireylerin et ürünlerini süt ürünleri ile birlikte tüketmemesi aynı zamanda yemeklerden hemen sonra çay içilmemesi gereklidir. Kan seviyenizin kontrol edilip eksikliği durumunda doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız.
Tansiyon hastalığı
Gün içerisinde sıklıkla baş ağrısı yaşayan bireylerde tansiyon problemleri sıklıkla görülmektedir. Yüksek tansiyon problemi baş ağrısına neden olabilmesi dışında gün içerisindeki yaşam kalitenizin düşmesine neden olabilir. Yüksek tansiyon problemi olan bireylerin tuz içeriği yüksek olan besinleri tüketmemesi gereklidir. Ayrıca salamura, konserve, maden suyu, şalgam, turşu gibi yoğun tuz içeriği olan besinlerden de mümkün olduğunca kaçınması gereklidir. Ayrıca yeşil çay içmenin tansiyonu düşürdüğü de unutulmamalıdır. Bu nedenle gün içerisinde 2-3 tane içebilirsiniz.
Migren
Stresli yaşamı olan kişilerde migren temel hastalıklardan birisidir. Ciddi baş ağrılarına neden olan migrenin ortaya çıkmasının temelinde uzun süre aç kalmak vardır. Uzun süre aç kalmanı baş ağrınızın daha da şiddetli olmasına neden olacaktır. Bu nedenle gün içerisinde ara öğün yapmalı ve kan şekerinizin ciddi oranda düşmesini engellemelisiniz.
YORUMLAR