X

Bu hafta İsveç’teyim. İsveç, sıfır atık konusunda en öncü ülkelerden. 2020 yılına kadar sıfır atıklı bir ülke olmayı hedefliyor. Bugün ülkedeki evsel atıkların yüzde 99’undan fazlası geri dönüştürülüyor. Kaldığım evde farklı farklı çöp kutuları mevcut, plastik, metal, cam, karton, organik çöp hepsini ayrı ayrı büyük bir titizlikle ayırıyoruz.


Çöpten elektrik üretiyorlar

İsveç enerji üretiminde öncü bir ülke, elektrik ve ısınma ihtiyacını çöplerini yakarak elde ediyor. Başka ülkelerden çöp ithal ediyorlar.


İsveç’in atıklarının yaklaşık yarısı elektrik, bölgesel ısıtma ve uzaktan soğutma için enerjiye çevriliyor. Hatta Norveç gibi komşu ülkeler İsveç’e para ödeyerek çöp satıyor.


#resim#32005# #resim#32008#

Dünyada sıfır atık akımı

Dünyada sıfır atık konseptli restoranlar dahi var, Stockholm’de de bir tane mevcut, ismi Retaste. Sadece restoranlar değil, sıfır atık konseptli dükkanlar da var. Çek Cumhuriyeti ve Almanya’da birkaç tane bu tür dükkana gittim. Bu dükkanlarda hiçbir paket kullanılmıyor, kendi kavanozunuzu, kese kağıdınızı ve bez çantanızı getiriyorsunuz. Seçtiğiniz ürünleri bunlara doldurarak satın alıyorsunuz. Düşünsenize, genelde ihtiyacımızdan ne kadar fazla alışveriş yapıyoruz, aldığımız çoğu şey poşetli, ambalajlı...


#resim#32011# #resim#32014#

Gelelim bizdeki duruma... Sizce, İstanbul’da kişi başına günde ortalama kaç kilo çöp çıkıyor?

1,3 kg x 4 kişilik bir aile = Günde 5,2 kg çöp üretimi demek.


Biz kendi evimizde çöp üretimimizi azaltıp sıfır atık oluşturabilmek için ne yapabiliriz?



Sıfır atık ile ilgili daha fazla bilgi edinebileceğiniz kaynaklar:



Küçük adımlarla başlayın


Sıfır atık, bir günde edinebileceğimiz bir alışkanlık değil, uzun bir süreç. Küçük adımlarımız bile büyük etkiler yaratabilir, ufak ufak neresinden tutarsak kar. Hemen her adımı bir anda yapmaya çalışırsanız, üzerinizde çok baskı oluşturursunuz. Yapamıyorum diye hemen vazgeçebilirsiniz. Bu nedenle, madde madde sakince ilerlemek en iyisi.


Mutlu haftalar, sevgilerimle



Referans:

*Belediye Aile İstatistikleri, 2016, Türkiye İstatistik Kurumu