Gelecekten umutluyum!
Merhaba, bu hafta çok sevindirici bir haberle karşınızdayım. Konya'da özel bir üniversite, akıllı tekerlekli sandalye üreterek engellilerin hayatlarını kolaylaştırıyor...
Konu ile ilgili yasadıkca.com'un haberi şöyle:
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Selman Zengin ve Emre Gönültaş, hareket ve mimikle komut verilerek çalışan tekerlekli sandalye yaptı.
TÜBİTAK'ın desteğiyle gerçekleşen projeyle oluşturulan ve felçli hastaların kullanabileceği tekerlekli sandalye, kullanıcının başına taktığı beyin hareketini algılayan cihaz sayesinde çalışıyor. Cihaz, algıladığı kafa, göz ve mimik hareketlerini bilgisayara aktarıyor. Bilgisayar da önceden tanımlanan hareketlerin hangi komutu içerdiğini okuyup, tekerlekli sandalyeye istenilen yöne doğru hareket ettiriyor.
KTO Karatay Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi 25 yaşındaki Selman Zengin ve aynı yaştaki Emre Gönültaş, bölüm bitirme projesi için yaklaşık 1 yıl önce harekete geçti. Farklı bir proje yapmak isteyen Zengin ve Gönültaş, felçli hastaların yatalak durumda olduğunu ve onları bu zor durumdan kurtarmak istedi. Bunun üzerine araştırma yoğunlaştıran gençler, el ve kollarını hareket ettiremeyen felçli hastaların kullanabileceği bir tekerlekli sandalye yapma kararı aldı. Ardından Elektrik Elektronik Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Engin Mendi koordinatörlüğünde, TÜBİTAK'ın da desteğiyle hareket ve mimikle komut verilerek çalışan tekerlekli sandalye yaptı.
Tekerlekli sandalyeyi yaklaşık 6 ay gibi bir sürede hazırladıklarını ve 5 bin liraya mal olduğunu belirten Selman Zengin şunları söyledi:
Projemiz felçli hastalara yönelik
"Projemiz, Türkiye'de yaşayan felçli hastalara yönelik bir çalışma. Türkiye'de yaklaşık olarak 1 milyon felçli hasta bulunuyor. Bu sayıya her yıl da 200 bin hasta ekleniyor. Bu hastaların oransal olarak büyük bir kısmı yüzde yüz yatağa bağlı, elini ve kolunu hareket ettiremeyen hasta grubu. Vücudunu hareket ettirebilen hastalar tekerlekli sandalye kullanabiliyorlar. Ancak tüm vücudu felçli olan hastalar için, kontrol edilebilir bir tekerlekli sandalye yapılmamıştı. Biz bu çalışma da beyin bilgisayar ara yüzü oluşturarak, beyinden aldığımız sinyallerle bir tekerlekli sandalye kontrol mekanizması oluşturduk."
Dişini sıkarsa sandalye duruyor
Tekerlekli sandalye yapmadan önce felçli hastaları da yakından araştırdıklarını ifade eden Zengin, "Tekerli sandalyemiz hastanın başına taktığı beyin sinyallerini algılayan cihaz sayesinde çalışıyor. Yurt dışından aldığımız bu cihaz, kafa, göz hareketleri ve mimikleri algılayıp bilgisayara aktarıyor. Bilgisayara da daha önce yapılacak hareketin hangi anlama geldiğini yüklemiştik. Örneğin cihaz hastanın başını ileri doğru hareket ettiğini bilgisayara aktarıyor. Bilgisayarda bu hareketin 'ileri' anlamında olduğunu algılayıp, tekerlekli sandalyeye ileriye hareket ettiriyor. Hasta başını sağa çevirirse, sağ, sola çevirirse sola, geriye hareket ettirirse, tekerlekli sandalye geriye hareket ediyor. Örneğin göz kapağını sağ doğru kırparsa, sandalye sağa, sola kırparsa sola hareket ediyor. Mimiklerden dişini sıkarsa sandalye duruyor" diye konuştu.
Projeyi gerçekleştiren öğrencilerden Emre Gönültaş da, "Projemiz TÜBİTAK kapsamında destek almıştır. Yeni bir projemiz daha olacak. Bu proje de ise felçli bir hastanın kolunu veya bacağını hareket etmesini sağlayacak.
Giyilebilir bir teknolojiyle bir hasta üzerinde deneme yapacağız ve elektrik sinyalleriyle bu hastamız kolunu hareket ettirebilecek" dedi.
Bilgisayardaki her hareketin önceden tanımlandığını ifade eden Doç. Dr. Engin Mendi, "Yapay zeka algoritmaları kullanarak, kafaya katılan cihaz aracılığıyla elektriksel aktiviteleri mikro volt düzeyinde potansiyel farkını ölçüyoruz. Beyindeki elektriksel aktiviteler, cihaz aracılığıyla gençlerin geliştirdiği beyin bilgisayarı ara yüzüyle tekerlekli sandalye hareket ediyor. Her hareket önceden tanımlanmıştır" diye konuştu.
Umarım bu tip gelişmeler engellilerimiz için daha yararlı olup hayatlarını bir nebzede olsa rahatlatacaktır..
HERKESE ENGELSİZ BİR HAFTA DİLİYORUM..
YORUMLAR