Engellilerin hayatlarını kolaylaştıralım
Herkese mutlu pazarlar… Bu hafta sizlere yine engelliler ile ilgili çok ilginç bir bilgiyi paylaşacağım. “Erişilebilirliğin Sağlanmasında Engelli Çocukları Gözeten Yol Haritası ve Rehberin Oluşturulması Çalışması” Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi tarafından 9 Ocak 2016 tarihinde gerçekleştirilen açılış toplantısı ile başladı. Çalışmanın ilk aşamasında ülkemizde çocuklara sunulan hizmetlerin planlanması ve sunulmasında erişilebilirliğin sağlanması için öncelikli ihtiyaç duyulan konuların belirlenmesi amacıyla, uluslararası uzman Francesc Aragall’ın ve Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığının katılımıyla kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar düzenleniyor. Ayrıca engelli çocukların erişilebilirliklerinin sağlanmasında hayati öneme sahip birçok kurum ve kuruluş örneği ziyaret edilerek durum ve ihtiyaç analizleri yapılıyor.
“Erişilebilirliğin Sağlanmasında Engelli Çocukları Gözeten Yol Haritası ve Rehberin Oluşturulması Çalışması”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Sosyal İçerme Politikaları Alanında Kurumsal Kapasitesinin Arttırılması Projesi kapsamında sağlanan üç ay boyunca Tam Zamanlı Danışman olarak görevlendirilen, erişilebilirlik ve evrensel tasarım konusunda uzman ve çok sayıda uluslararası kurum ve projeyi yönetmiş ProAsolutions Direktörü Francesc Aragall’ın eşliğinde gerçekleştiriliyor.
Çalışma çerçevesinde Ocak ayı boyunca gerçekleştirilen çok sayıda toplantının yanında engelli çocukların erişilebilirliklerinin sağlanmasında hayati öneme sahip birçok kurum ve kuruluş örneği ziyaret ediliyor. Bu kapsamda Ocak ayında Altındağ Doğan Çağlar Ortopedik Engelliler İlkokulu, Saray Rehabilitasyon Merkezi, Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çukurambar Engelsiz Çocuk Oyun Parkı ve Çayyolu Gökkuşağı İlkokulu gibi mekanlar ziyaret edilmiş olacak. Ayrıca çalışmalar süresince Engelliler Konfederasyonu, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve bağlı Federasyon temsilcileri ile SERÇEV ve Otizm Federasyonu gibi farklı sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve Milli Eğitim Bakanlığının birimlerinden temsilciler ile mülakatlar gerçekleştiriliyor.
“Erişilebilirliğin Sağlanmasında Engelli Çocukları Gözeten Yol Haritası ve Rehberin Oluşturulması Çalışması” ile Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığınca erişilebilirliğin sağlanmasında engelli çocukları gözeten bir yol haritası ve rehber oluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda Projenin ilk ayağında, Başkanlığın gerçekleştireceği çalışmalarda proje tarafından görevlendirilen uluslararası uzmandan tam zamanlı danışmanlık alınması sağlandı. Çalışma sonunda hedeflenen çıktılar;
- Farklı engel gruplarından çocukların farklı mekan ve alanlardaki (eğitim ortamları, oyun alanları, sağlık yapıları vb.) ölçüler, renk kullanımları, donanımlar, yer seçimi vb. erişilebilirlik ihtiyaçlarının belirlenmesi,
- Engelli çocukların binaları kullanırken ihtiyaç duydukları erişilebilirlik ölçü ve özelliklerinin çizim ve fotoğraflarla desteklenmesi,
- Engelli çocuklara yönelik oyun alanlarının temel ölçü ve özelliklerinin raporlanması,
- Beklenen çıktılara ilişkin eğitim materyallerinin geliştirilmesi,
- Kamusal alanda engelli çocukları kapsayıcı erişilebilirliğin sağlanmasında yol haritasının çıkarılmasıdır.
“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Sosyal İçerme Politikaları Alanında Kurumsal Kapasitesinin Arttırılması Projesi”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Sosyal İçerme Politikaları Alanında Kurumsal Kapasitesinin Arttırılması Projesi” kapsamında, bütçesinin büyük bir bölümünün IPA katkısıyla gerçekleştirilen Proje faaliyetlerinden biri de “Tam Zamanlı Danışmanlık kapsamında birimlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik destek sağlanması”dır. Bu faaliyet projenin ikinci hedefi olan “Sosyal politika alanında politika izleme ve değerlendirme kapasitesinin geliştirilmesi kapsamında planlanan faaliyetler” altında yer almaktadır.
Engelli bireyler başta olmak üzere, yaşlılar, hamileler, çocuklar, bebek arabalılar ve herhangi bir nedenle hareketliliklerinde kısıtlılık yaşayan bireylerin evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan erişilebilir ortamda her biri birbirleriyle ilintili olan; binalar, açık alanlar, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim ortamları dahil tüm alanlara erişimin iyileştirilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ve bu alanlara erişimin önündeki engelleri kaldıracak her türlü müdahale önem arz etmektedir.
Bu kapsamda eğitim ve sağlık yapıları, bakımevleri, kreş ve çocuk oyun alanları başta olmak üzere tüm alanlara engelli çocukların erişiminin iyileştirilmesinde çocukların ihtiyaçlarının gözetilmesi ve çocuklarda erişilebilirliğin yetişkinlerden ayrı olarak çalışılması gerekmektedir. “Erişilebilirliğin Sağlanmasında Engelli Çocukları Gözeten Yol Haritası ve Rehberin Oluşturulması Çalışması”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Sosyal İçerme Politikaları Alanında Kurumsal Kapasitesinin Arttırılması Projesi kapsamında görevlendirilen danışman ile desteklenmektedir.
Herkese engelsiz bir hafta diliyorum…
YORUMLAR