#Oynayarakaşıyoruz projesi
Herkese iyi pazarlar. Sizlere bu hafta Türkiye genelinde başlatılan #oynayarakaşıyoruz projesinden bahsedeceğim. Engel türlerinin en zorlarından biri serebral palsi'dir. Ben de bu hastalıkla mücadele eden biri olarak, her zaman hastalığımla mücadele ediyorum. Oldukça meşakatli bir engel türüdür. Hayatınıza direkt etki ediyor. 34 yaşında olmama rağmen bu büyük engelimle yaşamayı öğrendim ve zorlukları ile mücadele ediyorum. Bunca zorluğa rağmen yaşama sevincimi hiç kaybetmedim. Bunda önce ailem sonra da bana destek olan arkadaşlarım var. Ancak kendime ben hep şu soruyu sorarım: YA DİĞERLERİ?
İşte diğer kardeşlerim için çok güzel bir proje var. Cerebral Palsy’li çocukların eğitim ve rehabilitasyon ihtiyaçlarına cevap vermek amacı ile kurulacak eğitim atölyelerine teknoloji desteği sağlayan bir proje hayata geçirildi. #oynayarakaşıyoruz projesi kapsamında Teknoloji Pazar, TSCV’de kurulacak teknolojik destekli eğitim atölyesine hem gerekli cihazları bağışlıyor hem de teknolojipazar.com’u kullanan tüm müşterilerini bilgilendirerek Cerebral Palsy konusunda duyarlı olmaya ve bağışta bulunmaya davet ediyor. Proje Temmuz ayı sonuna kadar devam edecek.
Her 1.000 Bebekten 4’ü Cerebral Palsy’li Doğuyor
Cerabral Palsy; duruşu ve hareketleri etkileyen, doğum öncesi, esnası ve sonrasında beynin hasar görmesi sonucunda oluşan fiziksel engellilik durumudur. Hareketleri etkileyen, kalıcı bir sorun olan Cerabral Palsy, bebeğin 3 yaşına gelene kadarki gelişimi esnasında oluşabiliyor. Türkiye’de her 8 saatte bir Cerebral Palsy’li bebek dünyaya geliyor.
Hareket bozukluğu ile birlikte görme, işitme, algılama sorunları ve epilepsi gibi farklı sorunlara da neden oluyoır. Cerabral Palsy’li bireylerde yapılan araştırmalara göre 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1’inin epilepsisi olduğu gözlemleniyor.
Eğitimde teknoloji desteği önemli
Yaşam boyu sürmesiyle birlikte ilerleyici bir sağlık durumu olmayan CP, doğru rehabilitasyon yöntemleri ile olumlu yönde gelişim gösterip destek programlarıyla CP’li bir kişinin sosyal yaşama adaptasyonu sağlanabiliyor. Bu adaptasyonun daha hızlı sağlanması, konuşma güçlüğü olan çocukların teknoloji yardımıyla kendini ifade edebilmesi ve öğrenme sürecinin eğlenceli hale getirilmesi için #oynayarakaşıyoruz projesi hayata geçirildi.
Herkese engelsiz bir hafta diliyorum…
YORUMLAR