X

Çocuklar ve gençler travmaya çok hassaslar. Ne de olsa beyin 25 yaşına dek inşa halinde. Bu yüzden onların travmadan anlam çıkarmaları çok zor; travmayı farklı reaksiyonlar ile tecrübe ettiklerini unutmamalı. Derinden bir duygusal yaralanma yanında korku dolu yaşananlardan iyileşmek kolay olmaz. Fiziksel yaralar iyileşse bile, ruhsal yaraların iyileşmesi zaman alır. Onların sadece aile ve arkadaşlarından değil toplumdan da desteğe ihtiyaçları var.





Bu yazı bir travma yazısı değil. Burada 'travma bedenden nasıl atılır' konusuna girmeyeceğim. Çünkü travma ile çalışmak için önce, şiddet içeren olayın ortadan kalkmış olması gerekiyor. Oysa Gezi Parkı olayları hala devam ediyor. Şiddet, saldırı yaşanırken bir sonra ne olacağını bilememe ve tehdidin henüz ortadan kalkmama hali, travma ile bir bütün olarak çalışmamıza olanak tanımıyor.


Travmanın çalışılabilir hale gelmesi için güven ortamı gerekir. Kişi, kendini emniyette hissettiğinde ancak, yaşadıkları ile yüzleşebilir. Tehdit devam ederken, travmanın kendisi savunma mekanizması olur kimi zaman. O yüzden bu yazı, şu anki ortamda neler yapabileceğimizle ilgili fikir paylaşmaktan başka amaç gütmüyor.


Toplum Olarak Oradaki Gençler İçin Neler Yapabiliriz?

Aile Olarak Oradaki Çocuklarımız İçin Neler Yapabiliriz?

Ve Neleri Yapmamalıyız?

Peki, 'bu yazıyı okuyan ben, şu an ne yapacağım' diye sorarsanız; arada sosyal medya ve ekran önünden kalkıp bir gökyüzüne bakın derim. Bedenin kendini iyi hissedeceği kaynaklara ihtiyacı var. Sevdiğimize sarılmak gibi. Yaşanan olayda travmanın önemli belirtilerinden biri çaresizlik duygusu. Bunun için Gezi parkına gitmek kimilerimiz için güçlendirici olabilir. Gönüllü yardımda bulunabilir; çevremizde bizi anladığını düşündüklerimizle hikâyelerimizi paylaşabiliriz. Duygularımızı dışa vurmak önemli böyle zamanlarda.


Umarım bir sonraki sabaha güvenlik ve emniyet duygumuzu geri kazanacağımız yeni bir toplum düzeni ile uyanırız. Hukuki, yaşamsal, özgürlük haklarımızın gözetildiğine inandığımız yeni bir başlangıç dileyerek bitiriyorum yazımı.