X

Bir bebeğin emmeyi reddetmesine kısaca “Meme reddi” denmektedir. Bu ret, genellikle herhangi bir sağlık sorununa bağlı değil ise geçici bir süreçtir ve sağlık sorununa bağlı olan durumlarda ise sorun tedavi edildiğinde çoğu zaman bebek başarıyla emmeye devam edebilmektedir.


Her zaman söylediğimiz gibi, bir bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren en temel içgüdüsü emme içgüdüsüdür. Bu anlamda bir bebeğin doğar doğmaz annesinin memesini reddetmesi, nadir görülen bir durumdur. Daha doğru bir ifadeyle, doğaya aykırıdır. Ancak bu son derece doğal ve temel olan davranışı başlangıçta olumsuz etkileyen bazı nedenler söz konusu olabilir.


Doğumun hemen ardından görülen meme reddinin nedenleri neler olabilir?

Öncelikle şunu belirtelim, bir bebeğin doğumun hemen ardından ağız içi sağlığı mutlaka kontrol edilmelidir. Bebeğin emme becerisi gösterebilmesi için damak, dil ve dudak anatomisinin sağlıklı olması son derece önemlidir. Eğer bir bebeğin emmeye engel bir sağlık sorunu yok ise, yeni doğan bebeğin meme reddi aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir;



Emzirme başlangıcında bir bebeğin emmeyi reddetmesi yukarıda sıralanan nedenlerden dolayı ise genellikle geçici bir durumdur ve bebekler kısa bir süre içinde dünyaya adaptasyonlarını tamamladıklarında sorunsuz emmeye devam ederler. Bu anlamda, bir bebeğin ortada hiçbir neden olmaksızın meme emmeyi reddetmesinin doğaya aykırı olduğunu söylemek mümkündür. Öyleyse, meme emmeyi reddeden bir bebeğin geçerli bir nedeni olmalıdır. Bu nedeni bulup çözüm yolu aramak ise, bu zor durumun atlatılmasını mümkün kılabilir.


İlk 3 ayda görülen meme reddinin nedenleri neler olabilir?


Peki, ilk 3 aydan sonra görülen meme reddinin nedenleri neler olabilir?


Meme reddi yaşayan bir anne neler yapabilir?



Özetle meme reddi, neden doğru anlaşıldığında ve çözüm doğru üretildiğinde çoğu zaman geçicidir. Bir bebek, büyümeyi sürdürürken çeşitli nedenlerle herhangi bir zamanda meme reddi yapabilir. Bu sırada anneler özgüven kaybı yaşamamalı, sabır ve sevgiyle emzirmeye devam etmelilerdir. Unutmayalım ki, bir bebek meme reddini hangi zamanda yaparsa yapsın her durumda, bu işin en güzel çaresi anne ve bebeği arasındaki sevgi bağının tekrar pekiştirilmesidir.